Введення у храм Пресвятої Богородиці (Третя Пречиста). За народним календарем 4 грудня. Як святкували та що їли.
Опубліковано: 01 Січ 2009 01:01
Богородичне свято Третя Пречиста — 4 грудня є суттєвою сторінкою святкового календаря українського народу, Возносячи молитви Господу, завжди зверталися і до Пріснодіви Марії — благодатної заступниці та охоронниці людей, Богородиці, яка стала об’єднуючим началом між Богом іродом людським.
Введення у храм Пресвятої Богородиці, або Третя Пречиста, припадало на Пилипівський піст, Пилипівку — 4 грудня. Тому готували пісні страви, такі ж, як і на інші храмові свята. Після осені ще були майже недоторканими запаси сушених і солоних грибів, квасолі, гороху, сочевиці. Вживали багато так званого варива: квашеної капусти, солоних огірків, яблук, кавунів, слив. Варили борщ з грибами і квасолею; готували голубці з грибами, вареники з маком, капустою, картоплею, гречкою; смажили млинці-налисники з пісною начинкою. Пекли пироги з квасолею, горохом, маком, горіхами, калиною, капустою, картоплею та ін.