Збирайтесь козаки та козачки – «Всеїда в гості йде»!!! «Мамаєва Слобода» запрошує
Опубліковано: 13 Лют 2012 11:55

Тиждень  перед «Масляною» (Колодієм) у наших прадідів називався «Всеїдним», або ж «Рябим».

Цього року «Масляна» (Колодій) триває з 20 по 26 лютого. Само собою зрозуміло, що  «Всеїдний тиждень» починається якраз перед «Колодієм», тобто з 13 по 19 лютого.

Назва «Всеїдного тижня» пішла від того, що саме в цей період наші прадіди намагались наїстись усіляких страв із м`яса, себто необмежено вживали скоромні страви. Крім того, це був останній тиждень, коли можна було ще відсвяткувати весілля, адже після «Масляної» (Колодія) заборонялось їсти не тільки м`ясні, але й молочні страви. На «Колодій» в козацькій Вкраїні споконвіку, цебто ще до Хрещення Князем Володимиром слов`янського племені Полян, на наших землях головною стравою завжди був вареник з сиром у сметані, а не «велікорусскіє бліни». Одразу після «Колодія»  починався «Великий піст». Перебірливим та вередливим у їжі людям кепкуючи нагадували: «Ось прийде до Вас «Великий піст», то всім прижме хвіст». 

Таким чином, щоб Вас не заплутати, хочемо вказати, що спочатку іде «Всеїдний тиждень», коли ще можна було вживати м`ясо, потім наступав тиждень «Масляної», протягом якого можна було їсти тільки вироби із молока та борошна (вареники зі сметаною, а не бліни), а вже потім наставав «Великий піст».

Впродовж усього «Всеїдного тижня» наші прадіди, особливо в суботу й неділю, ходили на гостину, ситно та смачно частували один одного. Куми, свати і сусіди смажили на рожнах (рос. «вертел») цілі туші кабанів, ягнят, телят, гусей, каплунів (півнів), перепілок, фазанів та іншу дичину. Намагались наїстись усіляких страв із м`яса, як то: ковбаси, сальтисони, паштети, холодці, крученики, печеню та вудженину, запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками.

Українці вміли відпочивати перед «Великим постом», тож веселими ватагами під супровід троїстих музик  гамірно катались на запряжених кіньми санях; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги, бо ж зразу після «Всеїдного тижня» починався «Колодій» (Масляна), коли неодружені парубки й дівчата змушені були тягати прив`язану до ноги колодку як символічну кару за те, що не встигли одружитись в останній тиждень на «Всеїду»… В суботу по обіді молодиці та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж з настанням «Великого посту» будь-які розваги були неприпустимі і припинялись на Наддніпрянських християнських землях.

Панове громадо!

Народні гуляння з нагоди завершення «Всеїдного тижня» відбудуться на Ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» 18 та 19 лютого 2012 року. Початок заходів о 12-00.

На майдані «Мамаєвої Слободи» – ярмарок народних майстрів та гуляння. Ті з правнуків Запорозьких козаків, хто ще не встиг цього року потовкти один-одного навкулачки «Лава на лаву» (Стінка на стінку) за «Орданський хрест» на Водохреща або ж дати відкоша супостату під час «Дрижополю» , зможуть реалізувати свої козацькі можливості 18 лютого, взявши безпосередню участь у штурмі козацького табору із возів, що якразпосеред ярмаркового майдану «Мамаєвої Слободи».  

Загальний збір охочих погамселити один одного кулаками о 14-00. Козацький Осавул поділить всіх на 2 команди та роз`яснить правила дружнього бою… Після того, як буде кинуто жереб, одній стороні дістанеться право захищати козацький кіш із возів, протилежна сторона – атакуватиме його та повинна буде здобути прапор супротивника. Якщо ж за 10 хвилин прапор буде здобуто (або ж не здобуто), то сторона, котра програла, виставляє переможцю могорич у вигляді відра горілки. Отакі от козацькі правила! Звичайно, ця інформація для тих, у кого кишка не тонка і він знає, що “козацькому роду нема переводу”!

А в цей самісінький час усіх тих, хто дійсно хоче, аби його ніздрі відчули пряний солодкуватий запах смаженого на рожнах цілісінького кабана, перепілок, духм`яної домашньої ковбаси чи шматочка з проріззю сала, власноруч спеченого на вогнищі, гостинно  запрошуємо 18-19 лютого до нас в козацьку Слободу святкувати завершення «Всеїдного тижня». Запевняємо, що Ви не тільки зможете понюхати солодкого диму печеної на відкритому вогні кабанятини та птиці, але, якщо забажаєте, то й скуштуєте її та візьмете участь, спільно з фольклорним колективом, у народних гуляннях, покатаєте дітей на фургалці (прототип каруселі), спільно з козаками проїдетесь на запряжених кіньми санях або ж постріляєте з лука.

Також до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому Ви, якщо не полінуєтесь, зможете заздалегідь забронювати столики. Тел.. 093-872-48-77, або mamayevasloboda@gmail.com

Давайте спільно, по-козацьки, відсвяткуємо «Всеїду» так, щоб і москалі нам позаздрили!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»