Заходи козацького селища «Мамаєва Слобода» в лютому 2012 року
Опубліковано: 30 Січ 2012 11:19

Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі» оголошує попередній план заходів на лютий 2012 року.

Ми плануємо відзначити першу річницю заснування Козацької Спадкової Духовної Республіки на «Мамаєвій Слободі», відсвяткувати Стрітення, Всеїду та Масляну, рівно як і по-козацьки відзначити Міжнародний День рідної мови.

Наші прадіди козаки вважали, що в лютому час тече “не до Різдва, а вже до Великодня”.  В давнину були різні назви у цього місяця. Окрім лютого, це зимобор, крутень, бокогрій, або ж криводоріг. Ще не помітно, як промайнув січень з Різдвом та Водохрещами, аж ось уже і Стрітення Господнє. Цього року воно припадає на 15 лютого.

На Стрітення, вважали наші прадіди, зима зустрічається з літом. Якщо на Стрітення відлига і вода капає з дахів, зі стріх, то зима ще триватиме довго, якщо ж мороз, то весна настане рано. Колись на Наддніпрянщині наші прапрапрабабусі, як були ще дівками, збиралися в веселі гурти на розталих галявинах і закликали весну. Вони співали веснянки. Ці пісні співались лише на початку весни, цебто на святі природи, коли все пробуджується і співати дуже хороше і весело.

В народі казали: “Лютий хоч і лютує, та весні дорогу готує…” , або ще “Лютневий сніг весною пахне”, або й так: “У лютому сонце йде на літо, а зима на мороз”.

ОГОЛОШУЄМО ПОПЕРЕДНІЙ ПЛАН ЗАХОДІВ НА ЛЮТИЙ 2012.

9 лютого – Святкування Першої річниці проголошення «Козацької Спадкової Духовної Республіки» на «Мамаєвій Слободі». День відкритих дверей! Всім бажаючим вхід вільний (безоплатний).

10-30 – Святочний молебень в козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці.
11-00 – Урочистості в «Войськовій скарбниці» за участі Заслуженого артиста України, відомого кобзаря Тараса Компаніченка.
11-30 –  Оголошення офіційного виклику лицарським командам із Європи: Швеції, Італії, Польщі, Туреччини, Франції та АР Крим  на поєдинок у Третьому Міжнародному лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая», котрий відбудеться 7,8 та 9 липня 2012 р.
11-35 – Оголошення виклику козакам Всевеликого Війська Донського Російської Федерації на «Третій поєдинок честі», проведення якого заплановано на 14 жовтня 2012 р.
12-00 – Продовження святкування: козацький куліш, ярмарок народних майстрів.
19-00 – У приміщенні «Войськової скарбниці» відбудеться Творчий вечір Заслуженого артиста України, відомого кобзаря Тараса Компаніченка.

15 лютого – Стрітення Господнє.

8-30 ударом у Благовіст дзвонів козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці розпочнеться свято Стрітення Господа Нашого Ісуса Христа.
9-00 – Початок святочної Літургії.
О 19-30 біля хати гончара буде відбуватись дійство за участі фольклорного колективу.

18-19 лютого – ВСЕЇДА (Всеїдний тиждень).

Тиждень перед Масляною, а цього року це з 13 по 19 лютого, в наших прадідів називався «Всеїдним». «Всеїда» в гості іде! «Мамаєва Слобода» запрошує всіх на народні гуляння з нагоди завершення «Всеїдного тижня». Ті з правнуків Запорозькіх козаків, хто не встиг побитися навкулачки «Лава на лаву» (Стінка на стінку) за «Орданський хрест» на Водохреща або ж дати відкоша супостату під час «Дрижополю» , зможуть реалізувати свої можливості 18 лютого, взявши безпосередню участь в штурмі козацького табору із возів, що на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи». Загальний збір бажаючих потовкти один одного кулаками о 14-00. Осавул поділить всіх бажаючих на 2 команди та пояснить правила дружнього бою… Сторона, що атакуватиме табір, повинна буде здобути прапор супротивника.

Для тих, хто дійсно хоче, аби його ніздрі відчули пряний солодкуватий запах смаженого на рожнах цілісінького кабана, перепілок, духм`яної домашньої ковбаси чи шматочка з проріззю сала, власноруч спеченого на вогнищі, щиро по-козацьки запрошуємо 18-19 лютого до нас на козацьку слободу святкувати завершення «Всеїдного тижня»! Запевняємо, що Ви не тільки зможете понюхати солодкого диму печеної на відкритому вогні свинини та птиці, але, якщо забажаєте, то й скуштуєте її та візьмете участь спільно з фольклорним колективом у народних гуляннях, покатаєте дітей на фургалці (прототип каруселі), спільно з козаками проїдетесь на запряжених кіньми санях або ж постріляєте з лука.

Також до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому ми рекомендуємо Вам заздалегідь забронювати столики. Тел.. 093-872-48-77

25-26 лютого – КОЛОДІЙ (МАСЛЯНА). СВЯТО УКРАЇНСЬКОГО ВАРЕНИКА З СИРОМ як головної страви на Масляну в козацькій Україні.

Командні змагання на найшвидше поїдання українських вареників із сиром та російських «блінов» під козацьким гаслом: «Вареники проти млинців»!

Гурт дівчат, троїсті музики та козаки допоможуть Вам відчути колоритну атмосферу козацької Наддніпрянщини. Отож кожна неодружена дівчина чи парубок отримають на «Мамаєвій Слободі» колодку, яку їм прив’яжуть до лівої руки. «Власники» колодок будуть змушені «викуплятись» (затанцювати спільно з фольклорним колективом). Народні гуляння 25 та 26 лютого 2012 року будуть проводитись як на вигоні, поруч із «свинячим перелазом», що веде до «Шинку – коса над чаркою», так і на Слобідському ярмарковому майдані, де варитиметься в здоровезних казанах козацька каша «Тетеря» та обов`язково вареники з сиром. З тим, аби росіяни відчували себе в нас у гостях, як «у себе вдома» – для них будуть пропонуватись млинці (блины) з різноманітною начинкою. Скуштувавши вареників чи млинців, та запивши їх медовухою чи наливкою, охочі зможуть гайнути вулицями «Мамаєвої Слободи» на запряжених кіньми санях, покатати своїх дітей на «фургалці» (стародавній аналог сучасної каруселі), або ж поторгуватись із перекупками, придбавши собі традиційні українські сувеніри на ярмарковому майдані.

Давайте спільно відроджувати самобутні традиції козацької Наддніпрянщини!

«Щоб наша доля нас не цуралась, щоб краще в світі жилося…»

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»