«Всеїда» в гості іде! «Мамаєва Слобода» 26 та 27 лютого запрошує всіх на народні гуляння з нагоди завершення «Всеїдного тижня»
Опубліковано: 21 Лют 2011 16:37

Козацьке селище «Мамаєва Слобода» продовжує нагадувати всім про наші давні традиції. Отож в суботу, 26 лютого, на ярмарковому майдані буде смажитись на рожні (рос. «вертел») цілісінький кабан.

Збирайтесь козаки та козачки “Всеїда в гості іде!”

Зізнайтесь, панове, більшість з Вас бачила, як смажиться ціла туша кабана лише в фільмах, проте в козацькі часи ця традиція була для наших прадідів звичайним явищем, особливо напередодні Масляної, тобто Колодія. Тиждень перед Масляною називався «Всеїдним тижнем».
Відомо, що після Масляної, або ж Колодія, заборонялось їсти не тільки м`ясні, але й молочні продукти, адже починався Великий піст, тож вередливим та перебірливим у стравах людям, кепкуючи, нагадували: «Ось прийде до Вас Великий піст, то всім прижме хвіст». Відтак останній перед Масляною тиждень називався «Всеїдним» або ж «Рябим». Аби Вас не заплутати, хочемо вказати, що цього року за народним календарем з 21 по 27 лютого «Всеїдний тиждень», а з 28 лютого по 6 березня «Масляна» – http://www.mamajeva-sloboda.ua/news.php?id=468.  Відповідно, з 7 березня розпочинається Великий піст.

Назва «Всеїдного тижня» пішла від того, що саме в цей період наші прадіди необмежено вживали скоромні страви. Протягом усього «Всеїдного тижня», а особливо в суботу та неділю, куми і свати, родичі й сусіди ходили один до одного на гостину, ситно та смачно частувалися, смажили на рожнах (рос. «вертел») кабанів, ягнят, перепелів та іншу дичину; гамірно катались на запряжених кіньми санях; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги. В суботу по обіді жінки та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж з настанням Великого посту будь-які розваги були неприпустимі і припинялись. Зрештою «Всеїдний тиждень» тому і називався «всеїдним», що всі намагалися досхочу наїстися м`ясних страв. Наступний після Всеїдного тижня називався Сиропусним, або ж Масляною, на якому головною стравою було вже не м`ясо, а  вареники з сиром та сметаною.

Для тих, хто дійсно хоче, аби його ніздрі відчули пряний солодкуватий запах смаженого на рожнах цілісінького  кабана, перепілок, духм`яної домашньої ковбаси чи шматочка з проріззю сала, власноруч спеченого на вогнищі, щиро по-козацьки запрошуємо 26 лютого до нас на козацьку слободу святкувати завершення «Всеїдного тижня»! Запевняємо, що Ви не тільки зможете понюхати солодкого диму печеної на відкритому вогні свинини та птиці, але, якщо забажаєте, то й скуштуєте її та візьмете  участь спільно з фольклорним колективом у народних гуляннях, покатаєте дітей на фургалці (прототип каруселі), спільно з козаками проїдетесь на запряжених кіньми санях або ж постріляєте з лука.
Також до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому ми рекомендуємо Вам заздалегідь забронювати столики. Телефон відділу замовлень – 093-872-48-77, e-mail: kozakmamay@mamayeva-sloboda.ua

Народні гуляння з нагоди завершення «Всеїдного тижня» відбудуться на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» 26 та 27 лютого 2011 року.

Ласкаво просимо до нашого козацького Коша!

Відсвяткуємо «Всеїду» так, щоб і москалі нам позаздрили!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»