«Всеїда в гості йде»!!! Козацьке селище «Мамаєва Слобода» відроджує забуте свято (доповнено)
Опубліковано: 03 Лют 2014 10:37

УВАГА! З ОГЛЯДУ НА ДРАМАТИЧНІ ПОДІЇ В ДЕРЖАВІ, ЗАПЛАНОВАНИЙ ЗАХІД 22 та 23 лютого СКАСОВУЄТЬСЯ.

ДАВАЙТЕ СПІЛЬНО ПРОСИТИ ГОСПОДА БОГА, ЩОБ У НАШІЙ ДЕРЖАВІ СКОРІШЕ НАСТАВ ЛАД ТА СПОКІЙ.

З шанобою адміністрація.

У наших прадідів, тиждень  перед «Масляною» (Колодієм) називався «Всеїдним».

Відтак, давнє свято наших прадідів  «Всеїда» буде відзначатись напередодні «Колодія» (Масляної), цебто 22-23 лютого 2014 року. Початок заходів о 12-00.

Назва «Всеїди» пішла від того, що саме в цей період наші прадіди намагались наїстись усіляких страв із м`яса, себто необмежено вживали скоромні страви: ковбаси, сальтисони, паштети, холодці, крученики, печеню та вудженину, запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками.

Цього року «Масляна» (Колодій) святкуватиметься в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» 1 та 2 березня.

Народні гуляння з нагоди завершення «Всеїди» відбудуться на Ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» за участі фольклорних колективів, троїстих музик та гамірних танцюристів. Також відбудеться ярмарок народних майстрів, катання на запряжених кіньми санях, або ж верхи на конях. Всі охочі, у кого пуп не розв`яжеться, зможуть видертись на величезний стовп за подарунком. В торбах, прикріплених до колеса від воза будуть висіти: шинка, ковбаси, печені каплуни, завиванці.

Однак, як у перший день так і на другий день святкувань «родзинкою» заходу буде печена на величезній металевій деці домашня ковбаса довжиною понад 100 метрів (із суцільної начиненої кишки). Також пектимуться перепілки та каплуни (півні). Всі бажаючі власноруч зможуть підсмажити на вогнищі кілечко ковбаски, або шматочок сала з проріззю.  Продегустувати  зварений за старовинними рецептами  на відкритому вогні хмільний напій «мусулєс» (глінтвейн), або ж козацький трав`яний чай «гербата».

Також до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому Ви, якщо не полінуєтесь, зможете заздалегідь забронювати столики. Тел. 066-091-12-79, або mamayevasloboda@gmail.com

Впродовж усього «Всеїдного тижня» наші прадіди, особливо в суботу й неділю, ходили на гостину, ситно та смачно частували один одного. Куми, свати і сусіди смажили на рожнах (рос. «вертел») цілі туші кабанів, ягнят, телят, гусей, каплунів (півнів), перепілок, фазанів та іншу дичину.

Українці вміли відпочивати перед «Великим постом», тож веселими ватагами під супровід троїстих музик  гамірно катались на запряжених кіньми санях; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги, бо ж зразу після «Всеїдного тижня» починався «Колодій» (Масляна), коли неодружені парубки й дівчата змушені були тягати прив`язану до ноги колодку як символічну кару за те, що не встигли одружитись в останній тиждень на «Всеїду»… В суботу по обіді молодиці та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж з настанням «Великого посту» будь-які розваги були неприпустимі і припинялись на Наддніпрянських християнських землях. 

Крім того, це був останній тиждень, коли можна було ще відсвяткувати весілля, адже після «Масляної» (Колодія) заборонялось їсти не тільки м`ясні, але й молочні страви.

Козаки та козачки! Давайте спільно відсвяткуємо «Всеїду» так, щоб і москалі багатству нашої землі позаздрили! Ласкаво запрошуємо на «Мамаєву Слободу»!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»