Водохреща на «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 15 Січ 2010 13:55

На Водохреще наші прадіди йшли до церкви, святили воду, стріляли з гармат та рушниць по нечистій силі, котра вискакує з води під час освячення, купались у вирубаній в кризі ополонці, бились навкулачки лава на лаву (стінка на стінку), куток проти кутка або ж село проти села, потім братались та ставили один одному могорич в шинку.

Запрошуємо Вас приєднатись до відродження дідівських традицій…

Вхід на територію «Мамаєвої Слободи» всім бажаючим освятити воду або ж покупатись в ополонці безоплатний.  З 13-00 вхід на територію за квитками (дивіться графік роботи та вартість входу).

Перед Орданню, опівночі, вода в ріках та озерах «хвилюється» – за народними віруваннями на кілька хвилин перетворюючись на вино. Набрана на Водохреща вода дуже помічна та цілюща. Вона зберігалась за образами на випадок недуги впродовж цілого року.

У нас, в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»  починаючи з 2004 року, на озері, з  якого бере початок річка Либідь, прорубуються ополонки та випилюється з криги великий хрест «Орданський Орден». Цей крижаний хрест встановлюється над ополонкою, потім густо поливається церковним вином та буряковим квасом аби був червоний. Поруч із вирубаною у вигляді хреста ополонкою будується крижаний престол, як хрест так і престол оздоблюється кетягами червоної калини, котра росте тут же по берегах озера, поруч із козацькою церквою в ім’я Покрова Пресвятої Богородиці.

Вранці у церкві з 9-00, після півгодинного святочного передзвону у виконанні кращого дзвонаря України Романа Захарченка відбувається Богослужіння. По закінченню Літургії, близько 11-30 прихожани беруть ікони, хоругви й виходять з церкви. На чолі процесії, котра направляється до озера несуть майстерно розмальований та позолочений запрестольний хрест, відразу за ним чоловічий церковний хор, виконуючи «Голос Господній…». За хором іде настоятель храму отець Роман приклавши срібний хрест до чола. За священиком простують прихожани церкви, кожен несе з собою посудину на воду. Опісля недовгої відправи отець Роман занурює в ополонку хрест. Хор голосно співає: «Во Йордані хреститися Тобі Господи…». В цей час козаки стріляють із козацьких гармат, розстрілюючи нечисту силу… Адже в той момент як священник занурює хрест у воду, то вся нечиста сила, всі чорти вистрибують чимдуш із води та залишаються на землі до того часу, аж поки котрась із жінок не прийде на річку прати білизну. Принаймні так було колись ще у наших бабусь.

В наш час люди підходять до ополонки, набирають води, вітають один одного:

 – Христос Хрещається!

 – В річці Йордані – відповідають їм.

Після цього отець Роман разом із козаками та прихожанами спускається від церкви до нижнього озера «Мамаєвої Слободи» яке іменується «Красавиця». Там біля величезної вирубаної ополонки він ще раз святе воду і благословляє всіх бажаючих покупатись у крижаній воді. Козаки і прихожани, дівчата і молодиці роздягнувшись, перехрестившись три рази та отримавши благословення Отця Романа весело стрибають в крижану Орданську купель і там не спішно тричі занурюються під воду. Вважається, що той хто покупався в студеній Орданській купелі не буде хворіти цілий рік… Ті ж, які цього року не знайшли в собі відваги покупатись, співають веселих українських народних пісень та колядок поруч із здоровезним казаном, де неспішно булькає козацький куліш…

На Запорізькій Січі, а також на Наддніпрянщині, Поділлі, Гетьманщині та Слобожанщині існувала давня традиція, коли козаки та чоловіки після крижаної купелі ставши в лаву один супроти одного (стінка на стінку)  – на Січі це були нижні курені проти верхніх; в селах – куток проти кутка або ж село проти села і навкулачки бились за «Орданський Орден». Нагородою для переможців був сам Хрест із криги, котрий символізував хрещення Ісуса Христа.  Крім того «побита» сторона виставляла переможцям могорич, як правило це було кілька відер горілки.

Вшановуючи традиції прадідів цього року «Мамаєва Слобода» спільно з ВГО «Всеукраїнською федерацією «Спас» вирішила відтворити цю давню традицію, де кілька десятків козаків та бажаючих «лава на лаву» навкулачки будуть змагатись за честь отримати в нагороду Хрест, вирубаний із криги, або ж «Орданський Орден».

До того ж «Мамаєва Слобода» як приз виставляє відро«Варенухи» – найулюбленішого козацького хмільного напою, звареного напередодні впродовж 24 годин в «Шинку – коса над чаркою».

Оскільки в жилах кожного українця тече козацька кров –  давайте спільно вшануємо традиції наших прадідів козаків.

Гайда до нас на Слободу та будемо разом купатися в крижаній Орданській воді та частувати друзів хмільними напоями в «Шинку – коса над чаркою».

Шануймося, бо ми того варті!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»