Третя Зимова «Країна Мрій Різдвяна» в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»(Доповнено)
Опубліковано: 02 Гру 2010 11:35

Третя Зимова «Країна Мрій Різдвяна» в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»,  триватиме від 8 грудня по 19 січня. Ця святочна подія має на меті органічно об`єднати усі зимові свята календарного обрядового циклу українців, а відтак відтворити відчуття справжнього козацького колориту новорічних гулянь на центральній Україні.

ПРОГРАМА  ФЕСТИВАЛЮ “КРАЇНА МРІЙ РІЗДВЯНА” НА 13 СІЧНЯ – СТАРИЙ НОВИЙ РІК, МАЛАНКА;14 СІЧНЯ – ВАСИЛЯ ТА 19 СІЧНЯ – ВОДОХРЕЩА.

13 січня (четвер) – СТАРИЙ НОВИЙ РІК, МАЛАНКА

З 10.00 – ярмарок майстрів, колядники з зірками;
16.00 – лірник Сашко, «Різдвяна казка»;
16.45 – колядки;
17.00 – обряд Маланки («Божичі»), обряд Кози («Кросна»);
18.00 – «Бурдон»;
19.00 – Тарас Чубай.

14 січня (п’ятниця) – ВАСИЛЯ

З 10.00 – ярмарок майстрів;
Майстер-клас засівання;
Майстер-клас колядок, щедрівок;
Перегляд зимових мультфільмів на великому екрані на майдані.
18.00 – Олег Скрипка.

19 січня (середа) – ВОДОХРЕЩА

9.00 – 10.30 – в церкві Літургія;
12.30 – всі бажаючі покупатись в ополонці озера Красавиця, з якого бере початок річка Либідь (після пред`явлення вхідного квитка на «Різдвяну Країну Мрій») збираються обіч ополонки. Настоятель козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці освячує воду в ополонці та благословляє всіх, хто бажає зануритись в крижану воду, в цей час лунають постріли з козацьких гармат та мушкетів – козаки символічно розстрілюють нечисту силу, яка в цей час вистрибує з освяченої води. Люди весело та гамірно стрибають у воду, лунають козацькі литаври. Козаки оголошують, що всі хто прийняв купель в крижаній Хрещенській воді тепер мають право позмагатись за «Орданський Орден» (вирізаний з криги хрест). Осавул ділить всіх присутніх на дві лави й роз`яснює правила дружньої сутички. Переможці отримують в нагороду символічний «Орданський Орден» та могорич (відро медовухи) від сторони яка отримала поразку.
Починають співати колядки фольклорні колективи. На берег озера виноситься дідух, де потім відбувається веселе його спалення.
З 10.00 – ярмарок майстрів;
16.00 – майстер-клас українських традиційних танців;
17.00 – “Весільні музики”;
18.00 – “ТопОрКестра”;
19.00 – Фома (український фольк-панк-шансон).
20.00 – Олег Скрипка.

Квитки на “Країну Мрій Різдвяну” можна придбати в театральних касах міста Києва, або ж на “Мамаєвій Слободі”.

Вартість квитка для дорослого – 40 грн.; дитячий – 10 грн.

Як дорослих так і дітлахів мають потішити катання на запряжених кіньми санях, льодова гірка-ковзанка, ярмарок народних майстрів, смачна та поживна Наддніпрянська історична кухня доби середньовіччя, рівно як і інші традиційні для зими забавлянки і розваги. На гостей козацького селища чекатимуть обряди «Маланки та Василя», Різдвяний Вертеп під проводом Заслуженого артиста України та знаного кобзаря Тараса Компаніченка, неодмінно буде обряд «Кози», зустріч малечі зі Святим Миколаєм, найцікавіші казки від Сашка Лірника, сакрально врочисті Наддніпрянські колядки, щедрівки і обов`язково святкові виступи Олега Скрипки, Тараса Чубая та інших українських музикантів. Кульмінацією  зимових свят на «Мамаєвій Слободі» стане грандіозне ритуальне дійство на Водохреща – купання в ополонці озера «Красавиця», з якого бере початок легендарна річка Либідь, змагання козаків та всіх охочих навкулачки – «лава на лаву» за «Орданський Орден» (вирізаний з криги хрест), яке відбудеться після Богослужіння в ставропігійній козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці 19 січня 2011 року, а також спалення дідуха, що ознаменує собою закінчення новорічного циклу зимових свят козацької України.

О Г О Л О Ш Е Н Н Я !

Від поціновувачів української старовини та колориту «Мамаєва Слобода» приймає замовлення на святкування в одній із хат або ж в «Шинку – коса над чаркою» передноворічних та Різдвяних вечірок (корпоративів), а також зустрічі в колі друзів та рідних Нового та «старого» Нового року.

Щиро, по-козацьки, пропонуємо передноворічні та Різдвяні свята відсвяткувати на «Мамаєвій Слободі» так же гамірно й незабутньо, як літературні герої Миколи Гоголя – Оксана і Вакула, Дяк і Солоха, козаки Свербигуз і Пацюк – тобто весело, з гумором і жартами, як це вміли ще робити наші прадіди.

Тож вдарим лихом об землю, та гайда до нас у козацьку Слободу святкувати зимові свята.

Додаткову інформацію про святкування в одній із хат, або ж  бронювання столика в «Шинку – коса над чаркою»  Ви можете отримати за тел.: 093-872-48-77; 361-98-48 , чи написавши листа: mamayevasloboda@gmail.com

Д О В І Д К А:

Соціально-культурний заклад – козацьке селище «Мамаєва Слобода», або ж мовою офіційних документів «Куточок української природи, архітектури та побуту»  було офіційно відкрито 9 липня, року Божого 2009.
З дня відкриття, тобто трохи менше ніж за півтора року,  на  «Мамаєвій Слободі» побувало більш ніж 180 000 (сто вісімдесят тисяч) відвідувачів. Серед них більш ніж 80 000 (вісімдесят тисяч) на безоплатній або пільговій основі. За цей же період проведена 781 екскурсія та 321 урок народознавства на тему: «Україна – козацька Держава».

На території козацького селища «Мамаєва Слобода» знаходиться 98 об`єктів, відтворених за реставраційними кресленнями споруд центральної Наддніпрянщини гетьманської доби XVII-XVIII ст..,  головним із яких є козацька церква Покрова Пресвятої Богородиці – рідна молодша сестра тієї Покровської церкви, яка вивищувалась над Запорозькою Січчю в часи Богдана-Зиновія Хмельницького. Поруч із церквою знаходиться єдиний  на Україні пантеон лицарям степу – козакам всіх 38 куренів Війська Запорозького Низового. На честь кожного із цих 38 куренів встановлений кам`яний козацький хрест із вирізьбленою  назвою куреня.

Цього року (2010 р.) на свято Архистратига Михаїла, 21 листопада, на «Мамаєвій Слободі» був насаджений «Родовий козацький гай». Козаки із різних областей України (сходу, заходу, півдня та центру) привезли та висадили саджанці 29 дубів, поруч із курганом, на якому височіє  кам`яна скіфська стела «Мамай» (за тлумачним словником Б.Грінченка – «Мамай» означає: “Той, хто стереже, вивищується, маячить” ).

Рішенням Всеукраїнського журі Міністерства регіонального розвитку та будівництва  України  від 07.08.2009 року «Куточок української природи, архітектури та побуту «Мамаєва Слобода» по вул.. М.Донця, 2 в м. Києві» був названий об`єктом №1 в Україні в номінації «Культурно-освітні та розважальні об`єкти».

Тож, зважаючи на вищенаведене, козаки Слободи «Козака Мамая» горді з того, що громадський діяч та музикант Олег Скрипка вибрав саме «Мамаєву Слободу» для проведення Третьої Зимової «Країни Мрій Різдвяної». До речі, в мультиплікаційному кліпі, який презентував Олег Скрипка на «Мамаєвій Слободі» 1 грудня 2010 року і зображено козацьке селище «Мамаєва Слобода», що як козацький човен чайка гордо “пливе” посеред мегаполіса, столиці нашої молодої і такої давньої Держави – міста Києва.

Нехай славиться земля наша наречена прадідами від віків Україною та нехай допоможе Господь Бог і надалі залишатись на ній козаками!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»