Треті «Слобідські Вечорниці» напередодні Кузьми-Дем`яна (12 листопада 2011 р.)
Опубліковано: 31 Жов 2011 13:09

Треті «Слобідські Вечорниці» розпочнуться о 14-00 12 листопада 2011 року на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи». Крім традиційних для українських вечорниць народних гулянь, в програмі заходу «Етнодискотека». Як завжди буде весело та гамірно, бо ж будемо вибирати серед дівчат «отаманшу» вечорниць, а також визначатимемо «вечорницьку хату» та «вечорницьку паніматку». Хлопці будуть ловити курей для складки. Того з парубків, хто піймає курку чи півня на «Мамаєвій Слободі» очікуватиме козацький приз. Отож поспішіть!

Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі» хоче, аби до народних традицій долучалось якомога ширше коло молодих людей, адже наші прабабусі та прадіди на вечорницях вибирали собі пару. Парубки залицялись до дівчат, всі співали пісень, танцювали, розповідали різні небилиці, жартували. Отже вечорниці – це зібрання, де молоді люди проходили своєрідний пробний шлюб, цебто перевірка придатності пар до подружнього життя.

Свято чудотворців Кузьми та Дем`яна припадає на 14 листопада. За народними уявленнями Кузьма та Дем`ян вважались оборонцями людей від змій та вправними ковалями. В цей день наші прадіди до схід сонця виходили з хлібом-сіллю та «страсною свічкою» на поріг хати, щоб зустріти й запросити до осель своїх святих покровителів: «Святі Безморозники, вітаємо Вас хлібом-сіллю, сонцем праведним («страсна свічка» в руках) і ласкаво просимо до нас, у наше обійстя, у наші стайні, обори, кошари, на стебник до бджілок та до нашої хати – з нами вечеряти. Хай відійде мороз-морозище, люте холодище від нас, з нашого двору. Во ім`я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь».

Але з найбільшим нетерпінням днів перед Кузьмою та Дем`яном чекали дівчата. У цей день по козацьких селах та слободах дівчата, майбутні наречені, організовували так звану  «курячу складку», адже на переважній більшості козацьких земель України це був офіційний початок дівочих гулянь. Дівки-козачки проголошували одну з осель «вечорницькою хатою», а господиню цієї хати величали «вечорницькою паніматкою». Будучи спадковими козачками, дівки, імітуючи вибори на Запорозькій Січі, обирали з поміж себе отаманшу, цеб то найповажнішу з дівчат, котра протягом сезону мусила порядкувати та керувати вечорницями.

Зранку, згідно з домовленістю, панночки-козачки приносили склад­ку— різноманітні продукти, серед яких обов’язково мали бути кури, адже побутувало повір’я, що  в тієї з господинь, хто цього дня прине­се власну курку, в господарстві вестиметься птиця — квочки справно доглядатимуть курчат, вилуплювати­муться здебільшого курочки, не буде кураїв, а хижі пти­ці не зачіпатимуть молодого приплоду. Проте, не стояло осто­ронь і парубоцтво. Аби підтримати традицію, вони крадькома полюва­ли за неприхищеними в сусідів курми.

За звичаєм, дівчина, заходячи до «вечерницької хати», чемно віталася спочатку з господинею («Добривечір, пані-матко!»), а потім й дівчатами («Добрий вечір, се­стрички!») і вручала складчину. Між «вечерничною ма­тір’ю» та «отаманшою» відбувалася рада, на яку часто-густо запрошували й хлопця — «отамана», щоб остаточно узгодити, скільки буде на «курячій складці» людей. Кож­на із дівчат-козачок мала право запросити одного або двох парубків.

За давнім Наддніпрянським звичаєм, на вечері обов’язково мали бути варена і смажена курятина, голубці, вареники, гречана каша та куряча юшка (рубці). У домовлений час на дівочу складку при­ходили хлопці з хмільними напоями та троїстими музиками. До пізньої ночі в оселі дзвеніли співи, танці, веселі забави та жарти наших прабабусь та дідусів.

Козацьке селище «Мамаєва Слобода» запрошує Вас до відродження наших рідних  самобутніх традицій Середньої Наддніпрянщини – землі, котра є колискою козацтва!

Принагідно оголошуємо про початок прийняття замовлень на передноворічні вечірки та свята, котрі Ви та Ваші друзі з кумами та сватами  можете провести в колоритній атмосфері однієї з хат на «Мамаєвій Слободі», або ж в «Шинку – коса над чаркою».

Попередні замовлення за тел.. 361-98-48; 093-872-48-77

Ел. адреса: mamayevasloboda@gmail.com

Гайда до нас, вдаримо моцака так, щоб і в північно-східних сусідів кобили заіржали!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»