Святкування Івана Купала в Києві. Ввечері 6 липня відбудеться квест: «Ніч на Івана Купала – пошук козацького скарбу на «Мамаєвій Слободі».
Опубліковано: 24 Чер 2010 15:32

За давніми переказами в 1756 році, біля ковбані (озера), з якого бере початок річка Либідь – саме в тому місці, де зараз розташовується козацьке селище «Мамаєва Слобода» –  козацько-гайдамацький загін втопив два барила з золотими червінцями та коштовностями…

Наші прадіди небезпідставно вважали, що в ніч з 6 на 7 липня розквітає червоно-вогненна квітка папороті. Той, хто її знайде та буде нею володіти – стає знахарем, а відтак зможе знайти будь який скарб, що невидимий для очей інших людей.

Скарби бувають двох видів: закляті та незакляті. Останнім може скористатись кожен хто його знайде, але заклятим, а саме таким і є  клад захований на «Мамаєвій Слободі», заволодіти не так-то і легко. Хоча й місце відоме. Проте це не дає доступу до скарбу. Скарб може з’явитись  в різноманітній личині: старим дідом, вродливою молодицею, конем, клубком ниток, собакою, півнем; штовхніть старого діда, обніміть та пригорніть молодицю, вдарте собаку – вони тутички й розсипляться у вигляді золотих дукачів та червінців… Однак як звичайній людині здогадатись, що це саме скарб? Певний засіб – це червоно-вогненна квітка папороті, власнику цієї квітки все відомо, проте як важко добути цю квітку. Різні перешкоди стають на шляху сміливця: відьми, чорти, вовкулаки, гопирі, сичі, домові, лісовики, русалки. Все це «товариство» збирається в купу в лісі й з реготом, криками й завиваннями перешкоджає у пошуках бажаної квітки…

Святкування Івана Купала в Києві завжди відбувалось за класичним сценарієм. Ми ж пропонуємо всім неодруженим молодим парам  ввечері 6 липня о 19-30 прийти на «Мамаєву Слободу» та взяти участь у квесті «Ніч на Івана Купала – пошук козацького скарбу на «Мамаєвій Слободі».

Переможець отримає витвір ювелірного мистецтва від всесвітньовідомої художниці-ювеліра Ірини КАРПОВОЇ – каблучку (кільце) “Дует” яка символізує єдність душ закоханих. Каблучка вартістю 10000 (десять тисяч) гривень виготовлена з білого золота 750 проби та оздоблена двома діамантами 0,44 карата.

Другий приз: коштовне коралове намисто + палкий поцілунок від коханої.

Третій приз: намисто з перлин (жемчужин) + палкий поцілунок від коханої.

В якості заохочувальних призів, ще додатково 4 пари переможців отримають романтичну вечерю при свічках в «Шинку – коса над чаркою» на «Мамаєвій Слободі», а всі  ж інші отримають палкий поцілунок від своєї коханої дівчини та романтичний незабутній вечір в ніч на Івана Купала біля витоку річки Либідь в серці Києва…

Умови участі:

Реєстрація учасників:

Реєстрація відбувається 3,4 та 6 липня з 10-00 до 19-30 на «Мамаєвій Слободі» (при собі мати паспорти для підтвердження того, що Ви ще не одружені).
Для довідок тел.: 361-98-48; 093-872-48-77
листи надсилати: mamayevasloboda@gmail.com

Квест:

  1. Молоді пари прибувають на «Мамаєву Слободу»  6 липня на 19-00 до озера Красавиця з паспортами, щоб засвідчити, що вони ще не одружені. Після реєстрації оголошуються  умови участі в квесті «Ніч на Івана Купала – пошук козацького скарбу на «Мамаєвій Слободі».
  2. Кожна зареєстрована пара отримує жмут квітів та трави для плетіння вінка певного розміру. Перші 50 пар, які сплели вінки та по команді пустили їх на воду озера Красавиця допускаються до наступного етапу.
  3. Після підведення підсумків першого етапу конкурсу на швидкість плетення вінка з живих квітів – пари отримують пакет із 5 питаннями стосовно ведичних знань українців, традицій, звичаїв та обрядів.
  4. Пари, які відповіли правильно на всі 5 запитань, отримують білу стрічку і стартують до наступного етапу першими, відповідно, що ті пари які відповіли на 4 запитання з інтервалом у 7 хвилин стартують другими, пари що відповіли на 3 запитання і т.д.; останніми, з інтервалом у 7 хвилин стартують ті пари, котрі не відповіли правильно на жодне з поставлених запитань (завданням для всіх пар буде пошук колеса щастя з символічною квіткою папороті, якою насправді буде стрічка червоного кольору із завданням до наступного етапу). Парам потрібно буде знайти колесо щастя, зірвати з нього одну стрічку червого кольору та пов’язати поряд із білою парубку на зап’ясток.
  5. Знайти на території «Мамаєвої Слободи» шинкарку – виконати її завдання й отримати чергову стрічку жовтого кольору (пов’язати на зап’ясток), що дає право перейти до наступного етапу.
  6. Знайти ворожку-знахарку, виконати її завдання та отримати стрічку синього кольору (пов’язати на зап’ясток), що дає право перейти до наступного етапу.
  7. Знайти шлях до Мамая. Пройти його та отримати останню стрічку – малинового кольору (пов’язати на зап’ясток).
  8. Перші 7 пар, котрі прийдуть якнайшвидше, пройдуть послідовно всі етапи та виконають завдання, й на підтвердження їх виконання зберуть всі стрічки (білу, червону, жовту, синю, малинову) чимдуж біжать до озера Красавиця, де плавають  віночки…
  9. Після цього лунають церковні дзвони і оголошується про завершення змагання. Біля озера, в чіткій послідовності до прибуття на фініш пар учасників визначається  черговість, за якою вони будуть мати змогу першими, другими, третіми, четвертими, п’ятими, шостими, сьомими дістати з озера Красавиця (парубок – при собі повинен мати плавки) віночок з прив’язаним до нього одним з призів.
    Перша пара фіналістів має право на 4  послідовні спроби для пошуку віночка з коштовностями для коханої…
    Другий фіналіст, після першого має 3 спроби для пошуку віночка з коштовностями для коханої.
    Третій фіналіст має 2 спроби для пошуку віночка з коштовностями для коханої.
    Відповідно 4 фіналіст, 5, 6 і 7 мають по одній спробі для пошуку віночка з коштовностями для коханої.
    У разі, якщо будь-який з коштовних призів (а саме: каблучка з діамантами, коштовне коралове намисто, намисто з перлин)  було витягнуто відразу або з другої чи третьої спроби, то інші спроби для учасника скасовуються (тобто один цінний приз в одні руки). Наприклад, якщо перший фіналіст після перших двох спроб витягує віночки без виграшу, а з третьої спроби витягує віночок із написом: «Намисто із перлів», то в четвертий раз він за віночком у воду більше не лізе… (на озері буде 20 вінків – 13 з призами та 7 з надписом: «палкий поцілунок від коханої»).   
  10. Після того як всі 7 парубків фіналістів, спробували своє щастя виловити віночок із коштовним подарунком для коханої, переможцям вручаються їхні подарунки та надається право першим стрибнути через купальське вогнище біля витоку річки Либідь в козацькому селищі «Мамаєва Слобода».

    Головний приз, а саме, витвір ювелірного мистецтва від всесвітньовідомої художниці-ювеліра Ірини КАРПОВОЇ – каблучку (кільце) “Дует” яка символізує єдність душ закоханих вартістю 10000 (десять тисяч) гривень виготовлену з білого золота 750 проби та оздоблену двома діамантами 0,44 карата вручить сама всесвітньовідома художниця-ювелір Ірина  КАРПОВА.

    Контакти творчої майстерні Ірини КАРПОВОЇ:
    karpova.iryna@mail.ru
    ntk/ 068-201-92-04

По закінчені заходу та урочистого вручення призів, будуть виловлені решта вінків і продемонстровано, що один або кілька призів, котрі не дісталися жодній парі, були там насправді.

Квест буде проводитись паралельно з відтворенням обряду Івана Купала гуртом «Рожаниця».

Давайте спільно відроджувати прадавні традиції козацького краю!!!

З ранку в козацьких селах та слободах дівчата по ранковій росі йдуть в поле чи ліс збирати трави та квіти. З них плетуть для себе купальські вінки. В цих вінках обов’язково повинна бути трава полину, крім того дівчата носять полин у себе під пахвами, це запобіжний засіб від русалок та відьом, принаймні так вважали наші прабабусі.

Ближче до вечора, веселою зграйкою дівчата відправлялись у найближчий гай чи ліс та рубали там дерево, перевага надавалась чорноклену. Після чого відносили його на місце, заздалегідь вибране ними для свята і найменовують його «Купала». Потім приносять пучки соломи, а інколи й солом’яну ляльку, котра вдіта в жіночу сорочку із стрічками, в моністах та у великому вінку. Ця лялька і називається «Марена».

Прийшовши на місце, втикають в землю дерево, рясно обвішують його вінками та стрічками, ставлять біля нього «Купалу», а неподалік розводять вогнище.

Наші прабабусі, коли були ще дівками, весело брались за руки та ходили з піснями довкола нарядженого дерева «Марени», а потім скакали через вогонь. Інколи замість вогню, брали кропиву, яку накидували у величезні купи.

Парубки тільки були присутні, але в хороводах, танцях, піснях участі не брали.

В ніч з 6 на 7 липня розквітає червоно-вогнений цвіт папороті. Його можна знайти, зірвати та зберегти. Власник ціїє квітки стає знахарем і ніякий клад не приховається від нього.

На «Мамаєвій Слободі» святкування «Івана Купала» відбудеться за участі фольклорного гурту «Рожаниця» під керівництвом Інни Шаркової, та розпочнеться ближче до вечора, тобто о 19-00.

Люб’язно просимо всіх бажаючих прийти до витоку річки Либідь в козацьке селище «Мамаєва Слобода» з тим, аби відчути жаркий вогонь купальського вогнища.

Дрес-код заходу: вишиванка або який небудь український національний елемент одягу (віночок, намисто  тощо)

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»