Селище «Козака Мамая» – «Мамаєва Слобода» гуртує «Мамаїв»!
Опубліковано: 14 Чер 2013 12:43

Оголошуємо, що в переддень свята Дня Незалежності України – 23 серпня, року Божого 2013,  в селищі «Козака Мамая» – «Мамаєвій Слободі» відбудеться з’їзд всіх людей із прізвищем Мамай, котрі мешкають як в Україні, так і поза її межами.

З`їзд всіх людей із гордим козацьким прізвищем Мамай відбувається у нас на Слободі вдруге.

Ймення козака над козаками воїна-химородника Мамая було широко знане не тільки на Україні, але й поза її межами. Наші прадіди, воїни-Мамаї наводили жах на ординців. Не дарма ж татарський темник Мамай (1335?-1380, Кафа (суч. Феодосія) – беклярбек і темник Золотої Орди. З 1361 по 1380 від імені маріонеткових ханів з династії Батуїдів управляв західною частиною Золотої Орди), аби тримати в страху та покорі татарські кочовища від Волги й до Дунаю, взяв собі ймення українського воїна-характерника.

Горде ймення характерника Мамая дійсно є суто українського походження. Це підтверджується не тільки численними джерелами, але й, окрім того, ще й тим, що з діалектів татарської мови неможливо розтлумачити слово «Мамай», а з давньоукраїнської можливо…

На Запорозькій Січі з покон-віку існувало 38 куренів. Курінь це не тільки військовий підрозділ та хата (казарма), де мешкало козацьке товариство, але в першу чергу це земляцтво (клан) родичів, друзів, побратимів, вихідців однієї з історичних слов`янських земель, воїнів-професіоналів, що прийшли до «гнізда золотої вольності» –  Запорозьку Січ. Курені Запорозької Січі формувались із воїнів, які приходили із земель від синього Дону і аж до зелених Карпат. Ця умовна лінія, що межувала з диким полем і називається «Козацьким поясом». В останньому реєстрі Войська Запорозького Низового від 1756 року, який дійшов до нашого часу, серед 38 куренів в яких зазначені прізвища та імена 12 760 козаків, прізвище Мамай зустрічається 18 разів у реєстрі 15 куренів, а саме:

1. Джереліївський курінь: Лук’ян Мамай, Ярема Мамай
2. Конелівський курінь: Василь Мамай, Ігнат Мамай
3. Іркліївський курінь: Семен Мамай, Іван Мамай
4. Батуринський курінь: Тиміш Мамай
5. Дінський (від річки Дон) курінь: Михайло Мамай
6. Канівський курінь: Корній Мамай
7. Кисляківський курінь (село Кислин, Маньківського р-ну, Черкаської обл.): Яцько Мамай
8. Левушківський курінь: Кузьма Мамай
9. Незамаївський курінь: Петро Мамай
10. Пластунівський курінь: Кирик Мамай
11. Коренівський курінь: Петро Мамай
12. Полтавський курінь: Нечипір Мамай
13. Кущівський курінь: Петро Мамай
14. Сергіївський курінь: Павло Мамай
15. Титарівський курінь: Данило Мамай

Тож ще раз, користуючись доброю нагодою, хочемо дужо, по-козацьки, кликнути:  агов, праправнуки Мамаїв, відгукніться!  Дайтеся чути, де маєте бути. Бо ж і наш Бог не вбог, бо ж і ми на своїй землі люди!

А відтак, ще раз щиро запрошуємо носіїв прізвища Мамай до нашого козацького коша – в Слободу самого «Козака Мамая» 23 серпня 2013 року на 11-00.

Мета заходу – консолідація всіх українців навколо національно-культурних надбань козацької доби.

Ми, сучасні українські козаки, тут – на «Мамаєвій Слободі» – хочемо, аби люди в Україні мали ще одну нагоду задуматись про уроджений шляхетний оптимізм нашої козацької нації. Адже колись, у часи, коли хижі орди ворогів крамсали і рвали тіло України буквально на шматки та в’язали його сиром’ятими ремнями арканів, нашим прадідам та прабабусям вдавалося зберігати оптимізм, будувати та оздоблювати золотом церкви, гаптувати рушники, складати сповиті козацькою романтикою, героїкою та любовним щемом пісні та думи, пекти хліб та виколисували дітей…

На «Мамаєвій Слободі» козаки та козачки сядуть за один святковий стіл спільно з людьми, що мають прізвище Мамай, так як це зазвичай робили наші прадіди, коли за один стіл разом сідала велика Родина. Пустять по колу братину «Козака Мамая», наповнену хмільним медовим трунком та гучно крикнуть «Слава!» на честь молодої, але з тисячолітньою історією Держави під назвою Україна.

Після символічного козацького бенкету в програмі заходу: концерт фольклорних колективів, показові виступи козаків верхи на конях. На завершення заходу вдарять козацькі литаври та пролунають залпи гармат на честь великої Родини під йменням Українці.

Увага! Носії прізвища «Мамай»! Просимо надіслати підтвердження Вашої участі у заході на електронну скриньку  mamayevasloboda@gmail.com або за тел. 044-361-98-48. По приїзді на «Мамаєву Слободу» обов`язково мати при собі посвідчення особи, яке підтверджує, що у Вас дійсно прізвище МАМАЙ.

Для людей із прізвищем Мамай надаємо на безоплатній основі харчування та можливість проживання в хостелі «Козацький бурдюг» на «Мамаєвій Слободі».

Почесними гостями заходу, який розпочнеться 23 серпня 2013 року об 11-00, буде родина письменника Олександра Ільченка – автора химерного роману з народних вуст «Козацькому роду нема переводу, або ж Мамай і Чужа Молодиця» на чолі з онуком Іваном Ільченком.

З належною шанобою

Козак Левушківського куреня
Війська Запорозького Низового
Костянтин ОЛІЙНИК (рука власна)

Нехай вічна буде слава, же през шаблю маєм права!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»