Резиденція Святого Миколая на «Мамаєвій Слободі».
Опубліковано: 20 Гру 2009 19:37
Козацьке селище «Мамаєва Слобода» запропонувало українській громаді новий еталон свята Миколая. Наш український Святий Миколай має всі ознаки українця бо ж одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш. На голові має гетьманську шапку. Але крім зовнішніх ознак він ще добра, щира, привітна людина, котра на відміну від його англо-саксонських та російських аналогів (Санта Клаус, Дєд Мороз) не махає крючковатою палицею (посохом) йдучи по лісу, а цілком у цивілізованій гостинній атмосфері традиційної Наддніпрянської хати, оздобленої рушниками, божниками та іншим хатнім начинням, виконує на старосвітській лірі канти 17 століття. Разом із дітьми, аби ті не були лінивими чистоплюями випікає в печі справжні печатні пряники – медівники або ж як їх всі називають “Миколайчики”. Український Миколай направду духовна особа, бо ж привчає дітей бути мудрими, добрими, співчутливими.
Дуже важливим є й те, що його добрі, гарні справи та починання «взяті під охорону» та пильний нагляд українских козаків, адже «добро повинно бути з кулаками». Воїн – козак завжди був носієм всього правдиво українського, цебто лицарського.
Сподіваємось, що цей новий підхід до святкування дня Святого Миколая здобуде підтримку на всіх теренах України.
Доброю ознакою є підписання Глейту (охоронної грамоти), котре відбулося 18 грудня 2009 року, щодо надання офіційного осідку Святому Миколаю на території козацького селища «Мамаєва Слобода».
З боку козацтва Глейт підписали:
- Єпископ Васильківський – Євстратій Зоря (УПЦ КП);
- Олександр Бригинець – Голова комісії Київради з питань культури та туризму;
- Олег Скрипка – громадський діяч, Заслужений артист України;
- Костянтин Олійник – директор Центру народознавства «Козак Мамай»;
- Олег Юрчишин – Отаман кінного театру «Українські козаки»;
- Ярема (Вадим Шевчук) – лірник;
- Олександр Гончаренко – кобзар.
Завітати до резиденції Святого Миколая та відвідати майстер-класи із приготування печатного медового пряника можна кожну суботу та неділю до 14 січня 2010 року. Початок проведення майстер-класу з 13-00.
Попередньо домовитись про проведення майстер-класу або ж придбати печатний медовий пряник – “миколайчик» можна за тел. 361-98-48; 093-872-48-77.
Під час проведення майстер-класу дорослі зможуть продегустувати в “Шинку-коса над чаркою» традиційні українські хмільні напої (слив’янка, вишняк, медовуха, варенуха, чикилдиха, дулівка тощо) або ж смачно пообідати.