Резиденція Святого Миколая на «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 11 Гру 2010 12:02

Вельмидостойні пані та панове!

Раді вітати усіх Вас та Ваших малюків із зимовими святами!

Запрошуємо всіх Вас відвідати резиденцію святого Миколая!

Згідно з підписаним «Глейтом» (охоронною грамотою) від числа 8, місяця грудня, року Божого 2010, козаками з селища “Козака Мамая», резиденція Святого Миколая знаходиться на садибі титаря в козацькому селищі «Мамаєва Слобода», біля витоку річки Либідь у м. Київ, вул. Михайла Донця, 2.

Починаючи саме з цього дня усі бажаючі можуть завітати до Миколая на гостину, поспілкуватися з ним особисто, почути старосвітські псалми та піснеспіви на давніх інструментах (ліра, бандура, сопілка), долучитися до народних ігор та забав, веселих конкурсів спільно з козаками та молодицями, а також отримати виготовленого за давніми рецептами свого «миколайчика» – особливого печатного медового пряника, спеченого в печі однієї із хат на Слободі.

Резиденція працює: з 09 грудня 2010 р. по 19 січня 2011р. (10:00 – 16:00) – організованим групам відвідувачів запис до резиденції Миколая здійснюється заздалегідь за тел. 093-872-48-77, 063-872-78-31. Всім іншим вхід у порядку «живої» черги.

Додаткові послуги (стрільба з лука, катання верхи на конях, чи запряжених кіньми возах та санях, майстер-клас з ковальства, гончарства, вишивання, приготування борщу, ліплення вареників, випікання печатних медових пряників та жайворонків) (дані послуги узгоджуються попередньо і оплачуються додатково).

Ми раді сповістити, що вже вдруге, на «Мамаєвій Слободі» відкрито резиденцію Святого Миколая. Цього року, як і минулого, резиденцію відкривали почесні гості: Єпископ Васильківський Євстратій (Зоря) УПЦ КП, громадський діяч Олег Скрипка, козак Кущівського куреня, Наказний Отаман Олег Юрчишин та козак Левушківського куреня Костянтин Олійник. Вони, спільно 08 грудня 2010 року підписали «Глейт» (охоронну грамоту), щодо козацької оборони всіх добрих справ Святого Миколая та облаштування його офіційної резиденції на садибі титаря (церковного старости), поруч із ставропігійною козацькою церквою в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці на «Мамаєвій Слободі».

Разом із присутніми на відкритті резиденції дітьми, почесні гості, виготовили за стародавніми рецептами та спекли у печі української хати печатні медові пряники «миколайчики», саме такі «миколайчики» будуть вкладені у торбинки-подарунки для слухняних дітей. Напередодні свята, форми для медівників у вигляді рибки-карасика,  вирізьбив із дерева липи, знаний майстер різьби по дереву із Черкащини, пан Володимир Швець.

Чому саме рибка-карасик була вибрана для печатного медівника, дав роз`яснення Єпископ Васильківський Євстратій (Зоря):

– Тому що це один з найперших і найдавніших християнських символів. Грецькою мовою риба це Іхфіс (Ίχθύς — авт.), тобто, перші літери словосполучення «Ісус Христос Син Божий Спаситель». Це був символ, за яким впізнавали один одного перші християни. До того ж, перші апостоли були рибалками і Христос казав, що вони будуть ловцями людей.

Крім печатних медівників у вигляді рибки-карасика, що будуть кластись  до подарункових торбинок малюкам, будуть ще й  інші подарункові торбинки, до яких будуть кластися великі медівники із зображенням коня та написом «Мамаєва Слобода»; з фігурою Лева, а також із зображенням постаті Юрія Переможця верхи на коні.

Як пояснив козак Левушківського куреня Війська Запорозького Низового Костянтин Олійник:

– Зображення коня є символом неуярмленої лицарської волі козаків; Лев символізував у наших прадідів незборимість сили козаків – від того всім відомий оселедець, або ж козацький чуб, мав ще й назву – Леверджет, цебто зачіска лева. Зображення Юрія Переможця верхи на коні, що списом знищує злі сили, мало значення нескореності духу козацької України.

Таким чином, батьки зможуть вибрати для своїх дітей, будь-яку торбинку-подарунок в якій обов`язково будуть, або ж печатний медівник у вигляді рибки-карасика, або ж медяник із зображенням коня, або пряник із козацьким Левом, або ж печатний медовий пряник із зображенням Юрія Переможця. До торбинки-подарунка також входять кілька сюрпризів та українських сувенірів від Святого Миколая.

Але головним подарунком для дитини буде те, що Святий Миколай особисто вручить малюку  грамоту-атестат, засвідчену печаткою Війська Запорозького Низового та особистим підписом Святого Миколая, як підтвердження відвідання резиденції Святого Миколая на «Мамаєвій Слободі».

Давайте спільно відродимо наші дідівські традиції!


Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»