Нащадки лицарів Війська Запорозького Низового – козаки «Мамаєвої Слободи» 30 грудня 2010 року повертаються з-під стін Букенгемського палацу, де демонстрували свою майстерність перед членами королівської родини Великобританії
Опубліковано: 27 Гру 2010 14:21

Вся Україна має знати, що напередодні новорічних свят, починаючи з 14 грудня 2010 року, перед королівською родиною Її Високості, українські козаки під орудою отамана Олега Юрчишина виступали спільно із Королівською Кінною гвардією Великобританії. Своєю козацькою вправністю наші козаки покорили королівську родину ще в далекому 1998 році.

Тоді вперше наших козаків було запрошено до Великобританії на Королівський Турнір («Royal Tournament»).

Королівський Турнір – найбільше світове шоу військових сил Великобританії, яке проводилось щороку з 1880 по 1999. В останні роки свого існування метою турніру був благодійний збір коштів на збройні сили Великобританії. З 1880 року турнір являв собою змагання між офіцерами Британської армії. Пізніше в турнірі взяли участь війська королівського військового флоту та королівських повітряних сил. Патронували турнір Принц Уельський, Герцог Коннауту, Герцог Кембриджський та Принц Едвард Сакс-Веймару.

Саме на цьому турнірі 1998 року «Українські козаки» під орудою Олега Юрчишина познайомились та завоювали прихильність самої королеви Великобританії Єлизавети ІІ.

Лорд Весті (Lord Vestey), розповідаючи про цьогорічний Різдвяний турнір в рамках Міжнародного кінного шоу «Олімпія» (14-20 грудня 2010р.)  назвав два свої улюблені шоу – Королівської Кінної гвардії Великобританії і програму від «Українських козаків». Лорд Весті пише: «Ми надзвичайно раді вітати неймовірних українських козаків, які мають давнє історичне походження. Їхні каскадерські трюки змушують кожного глядача сидіти на краях стільців…» Саме на цьому шоу “Українські козаки” потоваришували з дружиною принца Чарльза – Каміллою, Герцогинею Корнуоллу. Камілла патронує Британську Кінну Федерацію, сама є гарною вершницею та особисто познайомилась з учасниками шоу.

Ось уже майже 20 років «Українські козаки» під орудою отамана Олега Юрчишина підкорюють світові простори та завойовують серця прихильників різних країн.

Цьогоріч на «Мамаєвій Слободі», а саме з 9 по 11 липня проходив «Перший Міжнародний Великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая» – http://www.mamajeva-sloboda.ua/news.php?id=429 . Українські козаки, змагаючись із чемпіонами Європи, командами Швеції та Італії, здобули перемогу. Також українські козаки з селища «Козака Мамая» 2 жовтня 2010 року здобули моральну перемогу, оголосивши технічну поразку козакам Всевеликого Війська Донського Російської Федерації, які без поважних причин не прибули на поєдинок до козацького селища «Мамаєва Слобода» 14 жовтня 2010 року – http://www.mamajeva-sloboda.ua/news.php?id=441  Таким чином, українські козаки підтвердили своє споконвічне право вважатися кращими воїнами-вершниками Євроазійського континенту.

Швеція, Данія, Польща, Італія, Німеччина, Великобританія, Голандія, Швейцарія та Угорщина – ці країни радо вітають «Українських козаків» на різноманітних міжнародний шоу та турнірах.

Серед найвідоміших кінних шоу – «Апассіоната» (Німеччина, Австрія, Швейцарія, Фінляндія), «Лицарський турнір на замку Голуб-Добжинь» (Польща), «Турнір Камелота» та «Парк Кейнваворлд» (Італія), «Міжнародне кінне шоу у Хельсінкі» (Фінляндія),  I-II Немзеті Ловас фестиваль» (Угорщина).

Така майстерність «чубатих слов`ян» з “оселедцями” на головах є спадковою рисою всіх нащадків лицарства Війська Запорозького Низового, адже  принц Конде, що став прототипом героя, описаного Олександром Дюма в третьому томі «Трьох мушкетерів – 10 років потому», після вигнання із Франції,  проживаючи в українському місті Дубно, називав українських козаків не інакше як шевальє (шляхетно народжені).

Тож козаки отамана Олега Юрчишина, маючи на головах такі самі чуби, як у їхніх прадідів, верхи на конях в неймовірному темпі безперервно виконують найскладніші вправи із джигітовки. Здається, що вся неймовірна звитяга та вправність, краса і сила прадідів українського народу перенеслась із тих буремних століть середньовіччя та вихлюпується на глядачів.  Пружні стійки почергово змінюються раптовими «обривами» та переворотами козака через шию коня. Карколомні вправи невпинно чергуються одна за одною, і здається, що козак-вершник інколи перетворюється на птаха, що ширяє над конем. Історично, мистецтво джигітовки українських козаків, що пропагує Олег Юрчишин, мало практичне значення на полі бою. Потрібно було вправно ухилитись від удару шаблею, списом чи келепом (бойовий молоток). Крім того, джигітовка у українських козаків складала органічну частину козачих святкувань та гулянь та входила в обов`язкову програму підготовки молодих воїнів-козаків.

На «Мамаєвій Слободі» можна регулярно побачити виступи кращих козаків Євроазійського континенту.

Останній у цьому році показовий виступ козаків під орудою отамана Олега Юрчишина відбудеться 30 грудня 2010 року на ярмарковому майдані козацького селища «Мамаєва Слобода». Козаки, що повертаються з “туманного альбіону”, розкажуть про зустріч із членами королівської родини Великобританії. Гостям заходу, який розпочнеться 30 грудня 2010 року о 12-00 буде запропоновано «мудрий козацький борщ» та описаний ще самим Іваном Котляревським в «Енеїді» хмільний козацький напій – «варенуха».

На майдані «Мамаєвої Слободи» буде оголошено про плани проведення у 2011 році «Другого Великого лицарського турніру «Шабля «Козака Мамая» та можливість участі у ньому лицарських підрозділів з Франції, Польщі, Італії та Швеції.

Повідомлено про повторний виклик на «Поєдинок честі» козакам Всевеликого Війська Донського, а також можливість приїзду в столицю «чубатих слов`ян» місто Київ підрозділу Королівської Кінної гвардії Великобританії.

Нехай славиться земля наша наречена від віків Україною!

О Г О Л О Ш Е Н Н Я

З 4 квітня 2011 року на території козацького селища «Мамаєва Слобода» розпочинає роботу «Козацька каскадерська школа верхової їзди» під керівництвом кращого кінного каскадера Євроазійського континенту отамана Олега Юрчишина.

Попередній запис до школи здійснюється з 20 січня 2011 року за тел.. 361-98-48; 093-872-48-77, або за ел. адресою: mamayevasloboda@gmail.com

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»