"Мамаєва Слобода" знову перша! Вже втретє дзвонар нашої Козацької церкви став кращим в Україні!
Опубліковано: 14 Вер 2009 14:17

З дня освячення Козацької церкви в ім’я Покрови Пресвятої Богородиці , на “Мамаєвій Слободі” має честь працювати  кращий дзвонар України, котрий  третій  раз поспіль став Переможцем  Всеукраїнського фестивалю  Православного дзвону.  
Останній раз Роман Захарченко відзначився 13 вересня  2009 року,  де він вкотре  здобув перше  місце на вже  четвертому Всеукраїнському фестивалі  православного дзвону «Дніпровський дзвін 2009».

На відміну  від багатьох інших  церков за  півгодини  до богослужіння над “Мамаєвою Слободою” лунає  церковний передзвін.
Кожна  нова мелодія триває півтори-дві хвилини, і виконується вона на  тринадцяти дзвонах, таким чином за півгодини Роман Захарченко виконує на церковних дзвонах 10 – 15 мелодій у різній ритміці, перетворюючи передзвін на справжнє св’яточне дійство.

ДЗВІН — символ грому, а значить і бога-громовика – за православною традицією Іллі Громовержця. Коли виливали дзвін, то навмисне поширювали яку-небудь звістку, щоб він був дзвінкий і чувся скрізь.

Дзвін міг означати як пересторогу, так і виклик. У давнину, коли хмари закривали небо, викликали: «Бий, дзвоне, бий! Хмару розбий! Нехай хмара на татара,а сонечко для нас! Бий, дзвоне, бий! Хмару розбий!» Під час затемнення Сонця чи Місяця дзвонили, щоб відігнати демонів, що пожирають ці світила, на святі Коляди — для відсторонення тих самих ворожих духів від новонародженого сонця. А навесні, при обрядовому проганянні Мари (Смерті—Зими) люди з галасом бігали по селах, ударяючи в бубни, тази, сковороди, дзвонячи дзвіночками та стріляючи з рушниць. Так само проганяли морову язву (чуму, холеру).

Нечисті духи та відьми дуже бояться дзвонів і, зачувши їх, летять подалі; якщо дзвін застане їх близько, то схоплює своїм звучанням і крутить у страшному вихорі. У деяких місцевостях, коли нападала на село холера або інша мара, одна з дівиць опівночі пробиралася до дзвіниці і вдаряла у дзвін; налякані мешканці вибігали з домів, а дівиця старалася втекти, щоб ніхто її не побачив: це робилося, щоб налякати мару і відвернути її від села. Звідси й віра в цілющу силу дзвону: на Святій неділі ходили дзвонити, щоб не боліли голова і руки. Дзвін, яким сповіщають про пожежу, збирає Божих ангелів, які розкривають над запаленою будівлею свої крила і не дають вітрам роздмухувати вогонь.

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»