«Київ козацький» – програма для школярів під час осінніх канікул в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»
Дата події: з 28 жовтня по 6 листопада 2017 року

Гайда до нашого «Козацького Коша»!  «Мамаєва Слобода» запрошує школярів відвідати урочище з якого бере початок легендарна річка Либідь. Саме тут, біля її джерела і розташувались 98 об`єктів козацької доби!

В період канікул в «Мамаєвій Слободі» школярі зможуть побачити білі українські хати, комори, клуні, вітряки, повітки, воловні, возовні, ясла, водяний млин, справжнісіньку козацьку церкву в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці, прототип тієї церкви, котра вивищувалась над Запорозькою Січчю у часи Гетьмана Богдана Хмельницького. Крім того, школярі за бажанням зможуть відвідати оточений возами похідний «Козацький Кіш» (табір). Там же ж покататись верхи на конях спільно з козаками, постріляти з татарського лука, скуштувати козацького кулішу, або мандруючи територією, погодувати справжнісіньких круторогих сірих волів, овець, гусей, погасати на свіжому повітрі наввипередки з кролями.

Телефон відділу з організації дитячих свят та дозвілля:

066–728-00-34; 044–361–98–48; або надсилайте запит – Dityms@gmail.com

Хочемо принагідно нагадати, що Козацьке селище «Мамаєва Слобода» знаходиться за адресою: вул.. М. Донця,2 (Відрадний), тобто практично в серці столиці України, всього за сім кілометрів від вулиці Хрещатик!

У далекому середньовіччі агресивність кримськотатарських орд спричинила до появи у Придніпров‘ї новітньої потужної військової сили, а саме: православного Запорозького лицарського ордену. На цю новітню військову потугу скаржився у 1492 р. кримський хан Менглі-Гірей у листі до Великого князя литовського Олександра, пишучи про козаків-киян та черкащан, які захопили османську військову галеру-каторгу біля Тягині. Фортеця Тягиня — це тодішня турецька фортеця на Дністрі (нині — м. Бендери у Молдові). Отже, наші прадіди козаки спустилися човнами по Дніпру з Києва та Черкас, пройшли Чорним морем, піднялися Дністром й захопили потужний військовий корабель практично під носом у турецького гарнізону фортеці Тягині… Це і є перша відома нам писемна згадка про козаків з Києва та Черкас, котрі згодом стали відомі всьому світу під йменням Запорожці!

З часу вищезгаданої першої писемної згадки про українських козаків проходить 157 років і  в реєстрі Войська Запорозького Низового від 1649 року ми взнаємо, що Київський полк вже нараховував 2010 козаків і мав 17 сотень, з яких кілька перебували у самому місті Києві. Їх сотниками були: Григорій Піщенко, Самійло Білецький, Тимофій Нагорний. Сотником печерської сотні був записаний Опанас Передримирський із загальною чисельністю козаків – 516 осіб.  14 сотень даного полку знаходилися в радіусі 40 кілометрів (за винятком Овруцької) від Києва:
1.Васильківська (Микита Бут) – 127 козаків.

2.Овруцька (Юхим Натальчич) – 119 козаків.

3.Преварська (Юхим сотник) – 95 козаків.

4.Гостомільська (Єрмолай Басаренко) – 77 козаків.

5.Ворсівська (Іван Крузь) – 105 козаків.

6.Броварська (Федір Медвідь) – 53 козаків.

7.Макарівська (Григорій Петрицький) – 111 козаків.

8.Білгородська (Каленик) – 94 козаки.

9.Ясногородська (Трохим Ященко) – 87 козаків.

10.Ходосівська (Іван Барманський) – 91 козак.

11.Обухівська (Яцько Кресовський) – 152 козаки.

12.Трипільська (Андрій Ворона) – 171 козак.

13.Мотовилівська (Степан Половець) – 212 козаків.

Тож не дивно, що за давніми переказами  в 1756 році в урочищі, де знаходиться ковбаня (джерело), з якого бере початок річка Либідь – саме в тому місці, де зараз розташовується козацьке селище «Мамаєва Слобода» – козацько-гайдамацький загін «втопив» два барила з золотими червінцями та коштовностями…

Запрошуємо школярів під час осінніх канікул у захоплюючу мандрівку козацьким селищем самого Козака Мамая, у якій діти познайомляться з традиціями та побутом українців 17–18 століття.

Давайте спільно вивчатимемо історію рідного краю!
Гайда всі до козацького селища «Мамаєва Слобода» в урочище з якого бере початок легендарна річка Либідь, саме в те місце де наші прадіди – лицарі Запорожці зачаклували «Козацький скарб»!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»