Козацькі джури (зброєносці) на «Мамаєвій Слободі» 23 вересня виготовили для Отаманів козацьких військ Російської Федерації іграшкового дерев`яного коника та шабельку
Опубліковано: 23 Вер 2010 17:40

Панове товариство!

Як Ви всі напевне знаєте, 24 серпня в День Незалежності України на території козацького селища «Мамаєва Слобода» сучасні українські козаки, спадкоємці лицарства Війська Запорозького Низового офіційно оголосили виклик на двобій козакам Російської Федерації.

Запрошення на козацькі багатоборства, котрі планувалось провести 13-14 жовтня на честь 1100-річниці відзначення свята Покрова Пресвятої Богородиці були надіслані на ім`я Верховного Отамана Союза козацьких військ Росії та закордоння, Головного Отамана Всевеликого Війська Донського пана Водолацького В.П.  як рекомендованим  листом поштою, так і на всі відомі електронні адреси російського козацтва.  Варто особливо вказати, що 25 серпня 2010 р., тобто на другий день після виклику зі штабу козацьких Військ Російської Федерації надійшло наступне коротке повідомлення: «Здорово дневали, Браты! Письмо будет передано атаману.»

І більше ні чичирк …

Саме тому, через місяць після виклику, ми вирішили провести презентацію зброї і ще раз запросити на «козацьку балачку» – «двобій честі» Отаманів Донських, Кубанських та Терських козацьких Військ Російської Федерації.

Наші прадіди Запорозькі козаки, в разі коли супротивник ігнорував виклик на двобій, починали брати його на кпини, тобто глузувати. Тож в рамках презентації Лицарської зброї сьогодні на «Мамаєвій Слободі» малі козачата (джури), спільно з дорослими козаками власноруч виготовили іграшкового дерев`яного коника та куценьку дерев`яну дитячу шабельку в дарунок Отаманам козацьких Військ Російської Федерації з тим, якщо вони не приймають лицарський виклик, а відтак не керуються «Кодексом козацької честі», котрий стоїть на головній сторінці офіційного сайту Всевеликого Війська Донського, то хай їздять на дерев`яному дитячому конику та махають дерев`яною шабелькою й нехай соромляться називати себе справжніми козаками…

Проте, ми все ще сподіваємось, що прості козаки Російської Федерації зрозуміють наш Лицарський жарт і примусять своїх Отаманів прийняти виклик на «двобій честі» нащадків Запорозьких козаків.  

Після того, як козацькі джури весело погоцали на дерев`яному конику та помахали дерев`яною шабелькою перед об`єктивами численних телекамер, а їх на Слободі було вісім, це канали: «Новий канал», «5 канал», «24 канал», «Чорноморська телерадіокомпанія», «Тоніс», «1+1», «Гамма», «СТБ»  виступив кращий в Європі кінний козацький загін під орудою Отамана Олега Юрчишина.  

Українські козаки під керівництвом Отамана Олега Юрчишина є кращим із кращих кінних підрозділів Європи та здобули за останні 15 років десятки перемог над кінними лицарями з Польщі, Швеції, Німеччини, Франції, Італії, а також неодноразово представляли українське козацтво перед самою королевою Великобританії Єлізаветою ІІ, рівно як і перед шейхами в Саудівській Аравії, королем Малайзії, Індонезії та багатьох інших куточках нашої планети.

До речі, українські козаки можуть виставити на змагання з багатоборств не одну команду, а кілька. Цікаво, чи є така можливість у козаків Російської Федерації?  Українські козаки з селища «Козака Мамая» все ж таки будуть чекати на офіційну відповідь від росіян ще до 2 жовтня 2010 року. Якщо ж Отамани Російського козацтва не дадуть про себе знати, то секунданти з українського боку в особі керівництва «Ліги каскадерів» України та Ради козацьких Отаманів України оголосять 2 жовтня поточного року технічну поразку російським козакам, а відтак достроковим переможцем  буде оголошена команда українських козаків на чолі з Отаманом Олегом Юрчишиним.

Ми здогадуємось, що Отамани Російського козацтва уважно  стежать  за інформацію на сайті козацького селища «Мамаєва Слобода», тож щиро по-козацьки рекомендуємо визначитись, що їм ліпше: гоцати, так як і наші козацькі джури на дерев`яному дитячому конику і махати дерев`яною шабелькою, а це не личить справжнім козакам,  або ж приїхати до нас – українських козаків 13 та 14 жовтня на «козацьку балачку» – «двобій честі» й на справжніх бойових козацьких конях  в чесному поєдинку позмагатись та визначитись хто ж кращий?

Після феєричного виступу підрозділу Олега Юрчишина журналісти та всі присутні були запрошені скуштувати «мудрого козацького борщу». Посмакувавши борщем, гості взяли участь у змаганнях: хто більше складе синонімів до слова «лупити». Переміг козак Вищестебліївського куреня Війська Запорозького Низового – Олександр Гончаренко. Він словами  «козацької балачки» написав найбільше синонімів до слова: “лупити” – гамселити, товкмачити, дубасити, гріти, періщити, гатити, молотити, дубцювати, хворостити, хвоїти,  шпарити, чухрати, окладати, банити, пужити, шмагати, трощити, гепати, гилити, голомшити, кулачити, маніжити, локшити, потрошити, духопелити …

Це зайвий раз доводить, що сучасна українська літературна мова і козацька балачка 17-18 століття козаків Запорозької Січі, рівно як і козаків Дону, Терека та Кубані і є отим осердям, отією лицарською зброєю, яка об`єднує всіх братів козаків… Саме оцей лицарський дух, тобто нашу спадкову “козацьку зброю”, котру не знищили вороги впродовж століть ми і презентували сьогодні в селищі “Козака Мамая”!

Як балакали наші прадіди козаки Війська Запорозького Низового: «Нехай вічна буде слава, через шаблю маєм права…»

«Ой вийди, вийди, московський  царю, нехай ми собі поговоримо, свої коники випробуємо, а ясні мечики вимоцуємо: Чий коник швидший і мечик твердший? Ой виїдь, виїдь, ти, московський  царю, на ту толоку, та на мураву, покажи славу, ти, московський царю!”  (Українська колядка).

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»