Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі» вітає з Днем народження Його Високість Короля Швеції Карла ХVІ Густафа
Опубліковано: 30 Кві 2011 09:54

Лицарі Війська Запорозького Низового – наші прадіди, мали щільні дипломатичні стосунки із більшістю християнських монарших дворів Європи, а також із Папою Римським. Проте козацька дипломатія не обмежувалась однією Європою. Запорозький Кіш вів активну дипломатичну переписку та надсилав послів до перших осіб країн мусульманського світу: перського (іранського) шаха, турецького султана, кримського хана. На  жаль, після ліквідації царицею Катериною ІІ Запорозької Січі, давня дипломатична традиція українських козаків була перервана.

Саме тому, керуючись звичаєвим дідівським правом, а також спираючись на проголошення числа 9, місяця лютого, року Божого 2011 Козацької Спадкової Духовної Республіки на теренах «Мамаєвої Слободи», ми, сучасні українські козаки, прийняли рішення, використовуючи народну дипломатію, налагодити дружні стосунки з офіційними особами тих держав та країн, з якими вели дипломатичну переписку наші прадіди – лицарі Війська Запорозького Низового.

Маємо дуже гарну нагоду, адже сьогодні – 30 квітня 1946 року народився Його Високість Король Швеції Карл ХVІ Густаф.

Лист-вітання до Короля  Швеції Карла ХVІ Густафа подаємо нижче.  

Його Високості
Королю Швеції
КАРЛУ XVI Густафу

Ваша Високосте!

Маємо честь від імені  Козацької Спадкової Духовної Республіки на теренах «Мамаєвої Слободи» з серця столиці України – міста Києва – надіслати найпалкіші вітання з нагоди Дня народження Вашої Королівської Високості.

Відносини між давніми слов`янами, нащадками яких є український народ,  та давніми скандинавами, правнуками яких є шведський народ, сягають своїми коріннями в далеке історичне минуле, у часи Київської Русі та походів вікінгів.

Князь Ярослав Мудрий був одружений з дочкою шведського короля Улафа (Шотконунга) – Інгигердою-Іриною, а дружиною великого князя Мстислава, одного з синів Володимира Мономаха, була Христина, дочка шведського короля Інга (Стенкіля). Великі гетьмани України – Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Іван Мазепа – підтримували  ідею союзу зі Швецією.

Напередодні Полтавської битви все Військо Запорозьке Низове на чолі з кошовим  Костьом Гордієнком зі своїми стягами стало під штандарти Шведського короля Карла XIІ, таким чином шведи були нашими останніми військовими союзниками ще в ті далекі часи, коли наші прадіди були козаками.

 Українські козаки з «Мамаєвої Слободи» є спадкоємцями козаків Війська Запорозького Низового, а відтак, продовжувачами славних справ наших прадідів. Тож, як і раніше, маємо честь бути найщирішими та найпослідовнішими прихильниками Вашої Королівської Високості в молодій, але з тисячолітньою історією, Державі Україна (Ґардаріки, як її в найдавніших сагах називали скандинавські воїни – країна городів, що лежить по обох берегах річки Дніпро).

Саме тому, користуючись цією щасливою нагодою з гордістю повідомляємо Вас, що сьогодні – 30 квітня року Божого 2011 – в Ставропігійній Козацькій церкві в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці  на «Мамаєвій Слободі» в нашій присутності було відслужено молебень за Ваше здоров’я. Віримо, що наші козацькі молитви про процвітання  та добробут  Вашої Світлості супроводжуватимуть Вас протягом решти Вашого життя, а відтак, направду сприятимуть тисячолітній дружбі народів України та Королівства Швеції.

З належною шанобою,

Генерал-хорунжий Українського козацтва
Козак Левушківського куреня
Війська Запорозького Низового                                             Костянтин ОЛІЙНИК

Наказний Отаман Українського Козацтва                                 Олег ЮРЧИШИН

Біографія

Король Карл XVI, що отримав при народженні титул принц Карл Густаф Фольке Губертус (швед. Carl Gustaf Folke Hubertus) — єдиний син принца Густафа Адольфа, герцога Вестерботенського та принцеси Сібілли Саксен-Кобург-Готської. В них вже було чотири дочки, три з яких пізніше вийшли заміж.

Принц Густаф Адольф загинув в авіакатастрофі, що сталася недалеко від Копенгагена 26 січня 1947 року, ще за життя свого діда Густафа V та батька майбутнього Густафа VI. Карлу було в цей час девять місяців. Після того, як Густаф V помер та дід Карла, Густаф VI Адольф, наслідував йому в 1950 році, Карл став спадкоємцем престолу. Мати нинішнього короля, принцесса Сібілла, померла в 1972 році.

Українські Нагороди Короля:

Традиційна нумерація шведських королів бере свій початок з XVI століття, коли історик Іоанн Магнус засвідчив попереднє існування 6 Карлів і 5 Еріків. Перший писемно засвідчений Карл — Карл VII Сверкерссон, перший Ерік — Ерік VI Переможець.

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»