Колодій (Масниця) в «Мамаєвій Слободі»
Дата події: 9 та 10 березня 2019 року

Увага акція! Два квитки за ціною одного!

Гостинно запрошуємо на козацький Колодій!

Починаючи з 13 лютого по 7 березня 2019 року в касі, що на вході до козацького селища «Мамаєва Слобода» (м. Київ вул. Михайла Донця,2 (Відрадний). Їхати шість зупинок 27 тролейбусом від метро «Шулявська») Ви зможете придбати 2 вхідні квитки на свято «Колодія» (Масниці) за ціною одного! Тобто 120 гривень за 2 квитки.

Додаткову інформацію можна отримати за тел. 044–361-98–48

Хочемо принагідно нагадати, що Козацьке селище «Мамаєва Слобода» знаходиться практично в серці столиці України, всього за сім кілометрів від вулиці Хрещатик в мальовничому урочищі, з якого бере початок легендарна річка Либідь.

Всі знають як святкується російська «Маслєніца», а саме: з блінами та спаленням опудала «зіми»… А чи відомо Вам, українці, які самобутні традиції були у нас в Україні по обидва береги Дніпра? Як святкували та що їли наші прадіди в цей період? Тож, чи знаєте Ви, що тиждень перед Великим постом, на козацьких землях України, красномовно називався «Бабським тижнем», або ж Сиропустом, Пущенням, Масляницею, Масницею, однак найпоширенішою назвою цього свята було Колодій!

Аби довідатись про давні українські традиції «Колодія» (Масниці), приходьте святкувати в козацьке селище «Мамаєва Слобода»!

Початок народних гулянь на свято «Колодія» (Масниці) як 9 так і 10 березня 2019 року о 12–00.

Впродовж семи днів святкування Колодія (Масниці), починаючи з понеділка, господиням годилося  щодня готувати макітру вареників з сиром, щедро присмачуючи їх вершками, маслом чи сметаною. Вареник із сиром на Колодій (Масницю) в козацьких землях України був головною ритуальною стравою на відміну від земель Московії (Росії), де головною стравою на «Маслєніцу» були «Бліни». Не дарма ж наші прадіди Запорозькі козаки, кепкуючи над москалями, казали, що на Масляну «… і турки вареники їдять!». А про нас, православних християн, і мови не може бути!

Історична довідка:

Ось як описує зрозумілими для росіян термінами свято Масляної (Колодія) на українських землях, ще у далекому 1850 році, себто 169 років тому, видатний український етнограф та громадський діяч М.Маркевич в газеті «ПЕТЕРБУРЖСКИЕ ВЕДОМОСТИ»: «В конце февраля приходит Масляница; женщины волочат колодку, т.е. идут по домам  и привязывают парубкам и дивкам небольшую колодку к ноге, в наказание за то, что не вступили в брак в прошлый Мясоед. Эту колодку можна снять не иначе как за некоторый выкуп; на собраные деньги пируют и вместо блинов московских подают вареники со сметаною; на маслянице это главное блюдо».

В народі побутувало прислів‘я: «Чекайте вареники, прийде і на вас Масниця»!

Охочі зможуть заздалегідь забронювати собі столик у «Шинку – коса над чаркою», або одну із хат на «Мамаєвій Слободі» за тел.. 066–091–12–79; 044–361–98–48

У нас в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» все буде точнісінько так, як у 1850 році в газеті «Петербуржские ведомости» описав для росіян  етнограф М.Маркевич. Ярмарок народних майстрів, багато вареників із сиром, гурти жартівливих дівчат, троїсті музики та козаки верхи на конях та запряжених кіньми возі, допоможуть Вам відчути колоритну атмосферу козацької Наддніпрянщини.

Ласкаво запрошуємо Вас в «Мамаєву Слободу» на козацький Колодій, або ж свято українського вареника з сиром, як головної страви на Масницю в Україні!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»