До свята «Сорок Святих» (22 березня) в одній із хат на «Мамаєвій Слободі» власноруч можна виготовити та спекти ритуальне печиво у вигляді «жайворонка», «сороки» чи «буслика»
Опубліковано: 11 Бер 2010 16:38

«На Сорок Святих – сорока іменинниця»,  – казали наші прадіди. Вважалося що в день Сорока Святих сорока кладе в своє гніздо 40 прутиків, а з вирію повертаються пернаті –  сорок різних видів. Готуючись до цього дня господині пекли печиво у формі пташечок із дзьобиками та крильцями, гребінчиками та хвостиками. Нерідко їх садовили на бублик, неначе на гніздечко. Очі таких пташечок робили із родзинок або ж калинових ягід. Печиво обливали медом чи цуровою поливою. А ще господині нанизували «пташечок» на вишневі прутики і так запікали, щоб потім роздати сусідським дітлахам. В різних областях України це печиво іменували по-різному, здебільшого це були назви птахів – «жайворонки», «буслики», «сороки», «птички», «пташки».

Хлопчаки та дівчатка тримаючи в руках нанизані на палички «буслики» та «жайворонки» весело гасали по козацьким слободам та селам. На розталих від снігу вигонах жартівливо танцювали та закликали весну:

«Ой чом ти, буслю,

Не вилітаєш,

Чом дітям весни

Не даєш»?

Вважалось, що обрядове печиво у вигляді «пташечок», котре з’їдають дітлахи є помічним у господарських справах. А відтак добре плодитимуться кури, гуси, качки. Божа благодать від умилостивлення птахів, що повертаються із вирію мала перейти й на домашню птицю.

На Наддніпрянщині дівчата варили вареники та частували ними парубків: «Щоб мороз любисток не побив», бо ж здавна на козацькій Вкраїні любисток вважався зіллям що сприяє щасливому коханню.

З дня «Сорока Святих», що відзначався 22 березня повинно бути ще сорок морозів, рахуючи ранковий та вечірній мороз за два.

Популярною стравою на «Сорок Святих» була горохова юшка, пекли пиріжки з горохом, готували вареники з маком.

Люб’язно запрошуємо Вас придбати, або власноруч виготовити та спекти у справжнісінькій українській печі в одній із хат «Мамаєвої Слободи», або ж «Шинку – коса над чаркою» печиво – «жайворонок», «сорока» чи «буслик»  за прабабусиними рецептами.

Майстер-класи будуть проводитись з 13 березня до 21 березня в одній із хат на «Мамаєвій Слободі».

Домовитись про проведення майстер-класу або ж придбати печиво у вигляді “жайворонка”, «буслика» чи «сороки» можна за тел. 361-98-48; 093-872-48-77.

Під час проведення майстер-класу дорослі зможуть продегустувати в “Шинку-коса над чаркою” традиційні хмільні напої козацького краю (слив’янка, вишняк, медовуха, варенуха, чикилдиха, дулівка тощо), а також пополуднати чи повечеряти запашною гороховою юшкою з грибними вушками.

Традиційне печиво у вигляді «пташечки» може бути не буденним сувеніром-подарунком не тільки для дітлахів але й для дорослих, адже ним можна полюбуватись та поласувати.

Та й до того ж сама технологія випікання власноруч виготовленого печива «жайворонка» в хаті з українською піччю може стати для Вас та Ваших друзів веселою мандрівкою у часі, коли наші прапрабабусі були ще молодицями й пекли своїм та сусідським діткам пундики у вигляді пташечок…

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»