Чистий четвер в Козацькій Спадковій Духовній Республіці на «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 18 Кві 2011 16:08

Цього року Чистий четвер припадає на 21 квітня. Починаючи з Чистого четверга, всі три дні напередодні  Великодня наші прадіди намагались голосно не розмовляти, не встрявати в суперечки, не жартувати та не сміятись – «Бо то великий гріх…». Адже ці дні у всій козацькій Вкраїні були жалобними – «бо Ісус Христос покутував за наші гріхи». Чистий четвер козаки вважали за день духовного очищення.

Починаючи зі світанку, ще до схід сонця, челядь, пахолки, козаки-підпомічники, як і селяни та міщани (мешканці міст), прибирали подвір`я біля хат. В самих же хатах все також ладналося по-святковому. Все повинно було бути чистим та чепурним. Ретельно прибирали усілякий мотлох у коморах, чистили в хлівах та стайнях. В селянських та козацьких господах, на городі і в саду господарі ретельно згрібали докупи торішнє листя, сухе гілля та бадилля бур`янів – все це підпалювалось – «Аби очистити святу землю від смерти і всілякої нечисти…». Наші прадіди робили це з певними заклинаннями: «Смерте, смерте, іди на ліси, іди на безвість, іди на моря, і ти, морозе, великий і лисий, не приходь до нас із своєї комори. Смерть з морозом танцювала, танцювала і співала, і за море почвалала…».

Прадіди вірили, що цей день є найкращим часом для насадження дерев та сівби різних ярих зернових культур та гороху – «збіжжя буде колосисте і без бур`янів». Саме тому найважливішим днем останнього тижня перед Великоднем, який ще мав назву «Білий тиждень», є четвер, також він називався Великим, Світлим, Живним, але найчастіше Чистим.

Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі»  в Чистий четвер 21 квітня 2011 року в «Родовому козацькому гаю» планує провести захід із прибирання території, а також насадити саджанці дубів, привезені з батьківщини Григорія Сковороди та Тараса Шевченка.

У 2022 році Г.Сковороді виповнюється 300 років з Дня народження, а в 2014 році – 200 років від дня народження Т.Г.Шевченка. Маємо тверде переконання, що для кожного українця, котрий вважає себе нащадком давніх козацьких родів, насадження дубів в «Родовому козацькому гаю» на «Мамаєвій Слободі» є першими кроками до початку відзначення цих знакових дат.

В насадженні дерев в «Родовому козацькому гаю» візьмуть участь:

Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі» оголошує, що початок насадження дубів в «Родовому козацькому гаю» розпочнеться після закінчення Служби Божої в Ставропігійній козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці 21 квітня 2011 року в 11-00.

Насадження дерев буде здійснюватись під святочний передзвін церковних дзвонів.

Всі бажаючі, котрі вважають за можливе долучитись до нашого заходу, зможуть привезти саджанці дубів із своїх родових козацьких земель та висадити їх на території «Мамаєвої Слободи» з тим, аби наші праправнуки через сотні років з гордістю могли сказати, що їх діди «сіяли» не бур`яни, а таки садили горді козацькі дуби в серці столиці України…

Батько Небесний, прости наші гріхи, ми каємось! Благослови добре діло зробити! Во ім`я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»