Благодійний духовний етно-фестиваль «Трійця в «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 10 Чер 2013 17:53

З нагоди одного з найвеличніших православних свят – Дня Святої Трійці, Ви та Ваші рідні матимуть змогу поринути у світ старовинних традицій разом із найкращою українською музикою та народними гуляннями в урочищі обіч витоку легендарної річки Либідь на території козацького селища «Мамаєва Слобода».

Організаторами Другого Благодійного духовного етно-фестивалю «Трійця в «Мамаєвій Слободі» є Клуб Успішних Жінок, «Ювелірний Дім ZARINA» та козацьке селище «Мамаєва Слобода».

Трійцю у нас на Україні називали «Клечальною Неділею», або ж «Зеленими святами».

Отож, після служби в церкві, 23 червня 2013 року о 12-00 всі охочі зможуть прийти, взяти клечання (гілочки клена, берези, липи) та нарвати зілля, що росте довкруг озера Красавиця і спільно з фольклорними колективами та козачками заквітчати та притрусити долівки хат Коваля та Гончара на «Мамаєвій Слободі» отим духмяним клечанням та зіллям татариння…

Доки ми зберігаємо наші спадкові  традиції, доти ми і залишаємось українцями.

Далі у програмі свята Трійці фольклорний колектив козачок «Мамаєвої Слободи» відтворить для Вас давній звичай «Водіння Куста».

В обряді «Водіння Куста» брали участь лише дівчата. Вони збиралися десь у гаю або лузі, обирали серед себе високу струнку найгарнішу дівчину та наряджали  Кустом.  Слобідські дівчата-козачки, як це робили в давнину наші прабабусі, зберуться на березі біля криниці озера Красавиця, з якого бере початок річка Либідь. Виберуть найгарнішу та заклечають її з ніг до голови в зелене листя, так щоб ніхто не міг впізнати. Обвішають зеленими гілками з клену, липи або в’язу. До них обов`язково вплетуть шовкову траву любистку та м’яти. З гілок зроблять й вінок. Далі подруги «дівчини-Куста» обдарують намистом – «щоб жито колосилось чисто», стрічкою – «щоб була гарна молодичка».

У гурті із «Кустом» мала бути непарна кількість дівчат — три, п’ять або сім. Узявшись попід руки, вони з троїцькими піснями йшли через все село, ходили від хати до хати. Посередині — замаєний зеленню «Куст», який увесь час мовчав, вшановуючи цим пращурів,  через те, що вірування в «Куста» були пов’язані із культом померлих, які о цій порі нібито з’являлися на землю й тимчасово перебували у трійчаній зелені…

Пані та панове! Чекаємо Вас о 14-00 23 червня 2013 року на офіційне відкриття Другого Благодійного духовного етно-фестивалю «Трійця в «Мамаєвій Слободі». Фестиваль розпочнеться під Благовіст церковних дзвонів козацької ставропігійної церкви Покрова Пресвятої Богородиці.

У програмі фестивалю кожен знайде розваги до душі: вражаючий концерт церковних дзвонів; конкурс на краще українське вбрання та прикраси; ярмарок етно-товарів, робіт майстрів та дитячих малюнків; катання на конях у супроводі козаків; частування українськими традиційними стравами тощо. Також на території фестивалю відвідувачі зможуть навчитися гончарної та ковальської справи, соломоплетінню, відвідати майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок та плетіння троїцьких вінків.

Вже другий рік поспіль захід об’єднує небайдужі серця задля піклування про тих, хто цього справді потребує. В рамках фестивалю працюватиме окрема дитяча локація, куди спеціально будуть запрошені дітлахи, зокрема, з відділу токсикології Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» та дитячого будинку Міжнародної Благодійної Фундації «Отчий Дім». Наймолодші гості матимуть можливість відчути себе справжніми акторами та взяти участь у театральній виставі, а також отримати безліч подарунків та позитивних емоцій!

Вечір прикрашатимуть своїм виступом Академічний театр українського фольклору «Берегиня», чоловічий вокальний ансамбль «ConCord», Заслужена артистка України Тетяна Піскарьова, фіналістка проекту «Голос країни» Тоня Матвієнко, та інші українські зірки. Ліричним відступом буде уривок з моноспектаклю «Лісова пісня» у виконанні Народної артистки України Раїси Недашковської.

Разом із відвідувачами заходу цей день проведуть найвідоміші люди України – Юрій Рибчинський, Оксана Білозір, Соломія Вітвицька, Сніжана Єгорова, Сергій Кузін, Лілія Подкопаєва, Богдан Бенюк, Ольга та Наталя Сумські, Ірма Вітовська, Максим Неліпа та багато інших. Ведуча фестивалю – Заслужена артистка України, співачка та художниця Анжеліка Рудницька.

Організатор фестивалю некомерційна організація – Клуб Успішних Жінок. Клуб об’єднує відомих українських бізнес-леді, громадських і культурних діячів країни навколо ідеї високого меценатства та розвитку творчого потенціалу країни. Всі проекти, якими займається Клуб, спрямовані на підтримку творчої молоді, новаторських культурних і соціальних проектів. Саме так народилася ідея проведення щорічного Благодійного етно-фестивалю аби вводити у моду шляхетні традиції меценатства, які є основою розвитку та збереження національної культури.

Всі зібрані під час фестивалю кошти підуть на благу справу – написання ікони  Покрови Святої Богородиці до 360-річчя заснування Іллінської православної церкви у с.Суботів, яка була збудована у 1653 році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького як родова церква-усипальниця. Решта зібраних грошей будуть спрямовані на реставрацію будівель Гамаліївського Харлампіївського жіночого монастиря, де свого часу була фамільна обитель гетьмана Івана Скоропадського.

Запрошуємо всіх на Другий Благодійний духовний етно-фестиваль «Трійця в «Мамаєвій Слободі».

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»