«Всеїда в гості йде»!!! Козацьке селище «Мамаєва Слобода» відроджує дуже давнє забуте українське свято
Опубліковано: 15 Лют 2016 12:04

Давайте спільно відродимо прадавнє свято «чубатих слов`ян» – українців! Адже тиждень перед Колодієм (Масляною) в наших прадідів називався «Всеїдним», або ж «Всеїда».

Народні гуляння з нагоди завершення «Всеїди» відбудуться на Ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» 5 та 6 березня 2016 року. Початок заходів о 12-00.

На другий день святкувань «Всеїди» «родзинкою» заходу буде печений на рожнах (вертелі) цілісінький кабан!

Поряд із кабаном пектиметься великими кільцями духмяна домашня ковбаса, перепілки, каплуни (півні) та куріпки, а також пропонуватимуться інші страви з м`яса української історичної кухні! Всі бажаючі власноруч зможуть підсмажити на вогнищі кілечко ковбаски, або шматочок сала з проріззю. Продегустувати  зварений за старовинними рецептами  на відкритому вогні хмільний напій «мусулєс» (глінтвейн), або ж козацький трав`яний чай «гербата».

Також в програмі заходу: ярмарок народних майстрів, виступи фольклорних колективів, танці та гуляння, гойдалка, катання на запряжених кіньми возі або ж верхи на конях спільно з козаками.

Хочемо особливо звернути Вашу увагу, що на «Всеїду» в «Шинку – коса над чаркою» буде особливий козацький стравопис (меню) укладений виключно зі страв та хмільних напоїв, котрі повсякдень вживали українські козаки, перебуваючи в «Гнізді золотої вольності» – Запорозькій Січі. Тож до Вашої уваги: таратута, бастурма, солонина, вудженина, куліш козацький, рубці, щерба, мудрий козацький борщ, соломаха, верещака, свиняча голова до хрону, рулька бараняча на стяблі, лемішка, тетеря, рябко, мелай, галушки, загреби, облизні та квас, ну і звичайно гербата, кисіль калиновий, варенуха, запіканка, слив`янка та хмільний мед! Ці та багато інших страв та хмільних трунків Ви зможете скуштувати впродовж всього «Всеїдного тижня» починаючи з 29 лютого й по 6 березня в «Шинку – коса над чаркою», що на «Мамаєвій Слободі».

Тож до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому Ви, якщо не полінуєтесь, зможете заздалегідь забронювати місця за столом. Тел.. 093-872-48-77, 044-361-98-48 або mamayevasloboda@gmail.com

Принагідно нагадуємо, що цього року Колодій (Масляна) святкуватиметься на «Мамаєвій Слободі» 12 та 13 березня. Тож, зрозуміло, що давнє свято наших прадідів  «Всеїда» буде відзначатись за тиждень напередодні «Колодія», цебто 5 та 6 березня 2016 року.

Назва «Всеїди» пішла від того, що саме в період перед Колодієм (Масляною), наші прадіди намагались наїстись усіляких страв із м`яса, себто необмежено вживали скоромні страви. Крім того, це був останній тиждень, коли можна було ще відсвяткувати весілля, адже після Колодія заборонялось їсти не тільки м`ясні, але й молочні страви.

Впродовж усього «Всеїдного тижня» наші прадіди, особливо в суботу й неділю, ходили на гостину, ситно та смачно частували один одного. Куми, свати і сусіди смажили на рожнах (рос. «вертел») цілі туші кабанів, ягнят, телят, гусей, каплунів (півнів), перепілок, фазанів та іншу дичину. Намагались досхочу наїстись усіляких страв із м`яса, як то: ковбаси, сальтисони, паштети, холодці, крученики, печеню та вудженину, запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками.

Українці вміли відпочивати перед «Великим постом», тож веселими ватагами під супровід троїстих музик  гамірно катались на запряжених кіньми санях чи возах; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги, бо ж зразу після «Всеїдного тижня» починався «Колодій» (Масляна), коли неодружені парубки й дівчата змушені були тягати прив`язану до ноги колодку, як символічну кару за те, що не встигли одружитись в останній тиждень на «Всеїду». В суботу по обіді молодиці та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку, або в якійсь із хат, бо ж з настанням «Великого посту» будь-які розваги були неприпустимі і припинялись на Наддніпрянських християнських землях.

Праправнуки «чубатих слов`ян» – Запорозьких козаків! Давайте спільно відсвяткуємо «Всеїду» так, щоб і москалі багатству нашої землі позаздрили! Гайда до нас на «Всеїду»!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»