Свято Миколая в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»
Опубліковано: 17 Гру 2013 12:56

Пані та панове! 19 грудня, року Божого 2013, козацьке селище «Мамаєва Слобода» відзначає день Угодника Божого Святого Миколая. Святкування розпочнеться 19 грудня о 9-00 із святочної літургії в козацькій Ставропігійній церкві в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці.

Всі діти, котрі прибуватимуть в цей день на «Мамаєву Слободу» в супроводі козацької варти, зможуть потрапити до «Головної Резиденції Святого Миколая» на запряжених кіньми санях…

Хочемо нагадати, що починаючи з 2009 року, вже вп`яте козаки «Мамаєвої Слободи» підписали із Святим Миколаєм «Глейт» (охоронну грамоту), щодо розташування Головного осідку, цебто «Головної Резиденції Святого Миколая» в Україні, саме на території козацького селища «Мамаєва Слобода».

Ми горді з того, що цього року, з часу відкриття «Головної Резиденції Святого Миколая» на її адресу надійшли сотні листів від малечі з різних областей України. Найбільш активними є хлопчики та дівчатка з Дніпропетровської, Чернігівської, Миколаївської, Донецької, Івано-Франківської та Київської області, рівно як із самого міста Києва та АР Крим. З огляду на це, козаки та козачки Войськової канцелярії при «Головній Резиденції Святого Миколая» офіційно відзвітують Святому Миколаю про прохання малечі до Його Святості, привселюдно зачитавши дитячі листи.

Урочистий захід розпочнеться із зачитування дитячих листів за участі Святого Миколая 19 грудня 2013 року об 11-30. В протокольній зустрічі на Резиденції візьмуть участь козаки та козачки, а також фольклорні колективи. Святому Миколаю будуть подаровані чотири Різдвяних дідуха. Дідухи символізуватимуть собою Соборність Української Держави: Сходу, Заходу, Півдня та Півночі і утвердження неперервного зв`язку поколінь Великої Української Родини.

Сучасне українське козацтво п`ять років тому – в 2009 році – запропонувало українській громаді новий еталон свята Миколая.

Наш український Святий Миколай має всі ознаки українця, бо ж одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш. На голові має гетьманську шапку. Але крім зовнішніх ознак він ще добра, щира, привітна людина, котра, на відміну від його англо-саксонських та російських аналогів (Санта Клаус, Дєд Мороз), не махає крючковатою палицею (посохом), йдучи по лісу, а цілком у цивілізованій гостинній атмосфері традиційної Наддніпрянської хати, оздобленої рушниками, божниками та іншим хатнім начинням, виконує на старосвітській лірі канти 17-18 століття. Разом із дітьми, аби ті не були лінивими чистоплюями, випікає в печі справжні печатні пряники – медівники, або ж як їх всі називають “Миколайчики”. Наш український Миколай направду духовна особа, бо ж привчає дітей бути мудрими, добрими, співчутливими.

Дуже важливим є й те, що його добрі, гарні справи та починання «взяті під охорону» та пильний нагляд українских козаків, адже «добро має бути з кулаками». Воїн – козак завжди був носієм всього правдиво українського, цебто лицарського.

Сподіваємось, що цей новий підхід, а насправді повернення до дідівських традицій святкування дня Святого Миколая, здобуде підтримку на всіх теренах козацької України від Синього Дону й до зелених Карпатських гір.

Додатково за попереднім замовленням діти зможуть навчитися у господині випікати печатні медові пряники «Миколайчики» в печі однієї з козацьких хат, а також матимуть нагоду:

Хочемо звернути увагу не тільки дітей, але й дорослих, що цього року на Слободі з`явились велетенські сірі круторогі воли, квочки висиділи цілий виводок курчат. Наші вівці окотились та привели ягнят. Дві чорних льохи Миргородської породи опоросились, тож маємо зараз п`ятнадцятеро чорних та рябих поросят. Арабська кобила привела сіреньке лоша. Кролі, які бігають по всій території Слободи, привели більше тридцяти кроленят. І нарешті, наша чорна коза Зірка (має таку назву бо в неї біла пляма на лобі) окотилась, і тепер у нас є чорненьке козеня з такою ж великою білою плямою (зіркою) посеред лоба на ймення Липка. Про гусей і качок ми нічого не кажемо, бо вони тільки в наступному році, а саме весною, приведуть гусенят та каченят.  

Для батьків, які приведуть своїх діток самостійно, повідомляємо, що вони зможуть відвідати Резиденцію в порядку «живої черги»! Для організованих груп обов`язкове попереднє замовлення.

Завітати до «Головної Резиденції Святого Миколая», а також замовити та відвідати майстер-класи можна з 06 грудня 2013 року по 30 грудня 2013 року з 10:00 до 17:00.  

Попередньо домовитись про проведення майстер-класів або ж придбати печатний медовий пряник – “миколайчик» можна за тел.: 361-98-48; 066-091-10-76; 095-326-64-53, або ж за електронною адресою: mamayevasloboda@gmail.com

Оскільки серед дорослих є чимало неслухів, котрі порушують трудову дисципліну, перевищують швидкість на дорозі, не допомагають дружині по господарству, не ходять на вибори, нехтуючи своїм громадянським обов`язком, то для таких добродіїв у нас є гарна козацька різка…

Згодьтесь, оскільки дорослі, це ті ж самі діти, то для Ваших колективів ми можемо організувати колоритну  передноворічну вечірку в «Шинку – коса над чаркою», аби Ви отримали невелику пригоду та зізнались своїм друзям про свої недоліки, маленькі гріхи, а відтак під регіт друзів та знайомих отримали від козаків різкою по дупі або ж в нагороду за гарну поведінку впродовж року – печатний медовий пряник від самого Миколая.

Давайте дарувати один одному позитивні емоції та відроджувати дідівські традиції козацького краю!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»