«Молитва в дереві» – виставка робіт різьбяра по дереву Петра Пипи на «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 16 Кві 2015 16:28

Раді сповістити всіх українців, в кого в жилах тече горда козацька кров, що в рамках святкування «Дня цвітіння черемхи» відбудеться відкриття виставки народного майстра-різьбяра нащадка Запорозьких козаків Петра Пипи.

Виставка робіт народного майстра буде відкрита 1 травня о 12-30 в приміщенні Войськової скарбниці на «Мамаєвій Слободі». Виставка робіт проходитиме впродовж трьох днів – 1,2 та 3 травня 2015 року. Також на виставці Ви зможете побачити «Обухівські» та «Чернецькі» рушники з колекції «Мамаєвої Слободи».

В добу розквіту козаччини, цебто в XVII-XVIII ст. різьблення по дереву в Україні досягло найвищого рівня. Майстри- різьбяри оздоблюють шляхетські палаци, козацькі кам`яниці, церкви, навіть будівлі козацьких куренів на Запорозькій Січі, прикрашаючи їх пишним різьбленням. В орнаментиці з’являються мотиви листків аканту, квіток лілей, виноградних лоз і грон, серед них також зображають щасливих янголят. Наші прадіди пишним різьбленням щедро оздоблювали деталі будівель — одвірки, сволоки, балки, наличники, піддашні дошки, горішні вікна. В той час в інтер’єрі житла різьбленням прикрашали віконниці, одвірки, полички, мисники. Особливу увагу різьбярі приділяли сволоку, який займав більше місця в інтер’єрі. Часто його оздоблювали плосковиїмчастим різьбленням з мотивами розеток, кіл, смужок, ламаних ліній, бокові частини іноді профілювали крученим орнаментом. Традиція оздоблення сволоків існує в народному будівництві досі.

Майстри пишно оздоблювали різьбленням предмети побутового і господарського призначення. Скрині, столи, ліжка, миски, тарілки прикрашались орнаментальним різьбленням.

Майстри-різьбярі оздоблювали різьбленням дерев’яні цвинтарні та придорожні хрести та каплички, що споруджувалися на роздоріжжях, перехрестях шляхів, коло церков і криниць.

До наших часів збереглися унікальні зразки різьблених виробів — чумацьких возів (маж), саней, різного хатнього начиння, предметів домашнього вжитку.

Одним із продовжувачів народної української школи майстрів-різьбярів є нащадок давнього козацького роду Петро Пипа, з творчим доробком якого Ви зможете ознайомитись на виставці в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Ось декілька слів про вихідця із козацького Поділля народного майтра-різьбяра Петра Пипу:

Петро Пипа народився 6 липня 1952 року у селі Андрушівка Погребищенського району, що на Вінниччині. У 1972 році закінчив Талліннську морехідну школу, яка відкрила йому шлях до подорожей. Працював матросом, боцманом на риболовецьких та науково-дослідних суднах. У 1982 році в Мурманську пройшла перша персональна вставка 30-річного моряка-художника. У 1984 році, закінчивши Малинський лісотехнічний технікум, повернувся до рідної домівки, став лісівником і полюбив дерево назавжди. Тому і продовжує йому вік, перетворюючи засохлі стовбури у диво-композиції, сповнені життям. Крім рельєфної різьби, майстер захопився новим напрямком у творчості, виготовляючи шкрябанки. Нині їх у Петра Пипи понад 500. З 1998 року різьбяр бере участь в обласних та регіональних виставках. Реалізує мистецькі проекти: «Звитяжне козацтво» (різьба по дереву), «Гетьмани України» (шкрябанки), а також «Біблійні мотиви» (різьба по дереву та шкрябанки). У 2014 році до 200-річчя з Дня народження Тараса Шевченка Петро Пипа представив публіці унікальну виставку. Мова йде про 200 писанок-шкрябанок і 20 різьблених на дереві полотен, на яких автор зобразив портрети Великого Кобзаря, а також ілюстрації до його творів. Окреме місце в творчості Петра Пипи посідають вирізьблені портрети легендарного козака Мамая. І тут майстер не обмежується різьбою по дереву, вдаючись до витонченої роботи з голкою та яйцем. P.S. Козацька тематика вабить Петра Пипу недаремно, адже він – козак у 6-му поколінні. Майстер каже: у 1975 році, коли імператриця Катерина ІІ зруйнувала Запорозьку Січ, 40-річний Степан Пипа, який мав на той час 20-літній бойовий вишкіл, поселився на тихому узліссі на Поділлі. Дім побудував тоді у волосному містечку Андрушівка, біля лісу Ріжок (на межі нинішніх Погребищенського та Липовецького районів).

Давайте спільно відроджувати забуті трудові навички та ремесла козацького краю!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»