Козацьке селище «Мамаєва Слобода» святкує Маковія
Опубліковано: 09 Сер 2015 18:09

В козацькій Україні Перший Спас ще мав назву Маковея, Маковія. Спозаранку в церкві святять зібране в пучки зілля: чебрець, м`яту, любисток, волошки, мелісу, руту, гвоздики, чорнобривці, айстри, волове око. Але головною складовою частиною цього пучка зілля є стебла маку з маківками.

В козацькому селищі «Мамаєва Слобода» свято Маковія, або ж Перший Спас, розпочнеться 14 серпня 2015 року о 8-00 зі служби Божої в козацькій ставропігійній церкві Покрова Пресвятої Богородиці.

Перед тим, які йти до церкви святити зілля, мак і квіти, наші прадіди добре снідали, аби наступного року дочекатись гарного врожаю. Тобто, щоб на городі щедро вродив не тільки мак, але й жито, пшениця, овес, усіляка городина, ягоди та фрукти.

Освячене в церкві зілля, квіти й маківки зберігали цілий рік за образами та на сволоку, щоб запарювати в разі потреби для лікування різноманітних хвороб. Таке зілля вважали помічним для вагітних, породіль, малих дітлахів і для всіх, хто занедужає в родині. Освячений в церкві мак використовували на Святвечір, додаючи до куті. А також на «голодну кутю» в переддень Ордані (Водохреща). На Сорок Святих варили сорок вареників з маком, або пекли сорок жайворонків, густо посипаючи їх маком. В Чистий четвер, перед Великоднем, коли пекли паски, коронкою свяченої на Маковея маківки витискали хрестики на вершечку Великодньої паски. Наші прабабусі на свято Маковея пекли обрядові коржики – шулики. Навіть приказка є: «Із води та муки пече дівка шулики». Потім роздавали їх сусідським дітлахам та похресникам, котрі гамірними гуртами весело гасали від хати до хати, аби пригоститися цими ласощами.

Освячений на Маковея мак також був оберегом від «злих сил». Для цього використовували дикий самосіяний мак (відюк). Його святили в церкві: три, сім, а то й дев`ять разів (впродовж року від Маковея аж до Великодня). Тоді його сила ставала непереможною. Обсипавши таким свяченим маком-відюком подвір`я чи хату, наші прабабусі не сумнівались, що відьми, чаклуни та інша нечисть ні в якому випадку не доскочуть своєї мети.

З огляду на такі дивовижні властивості маку, він був популярним у народній творчості: піснях, казках, приказках. Відома така загадка про мак: «Стоїть тичка, на тичці капличка. Без вікон і дверей, повна хатка людей. Стоїть стебло коло села, а на стеблі – сімсот і два…».

Щиро по-козацьки, запрошуємо Вас до козацької церкви Покрова Пресвятої Богородиці на освячення квітів, зілля та маку.

Для малюків віком від 5 років, у хаті, що поруч із «Шинком – коса над чаркою» о 13-00 розпочнеться матеріалізація українських народних казок. Де казкові герої: лисичка-сестричка, вовк-панібрат, заєць-побігаєць, спільно з чепурними дівчатами та козаками – пектимуть «Шулики», присмачені маком. А потім всі разом ними частуватимуться на березі озера Красавиця, з якого бере початок легендарна річка Либідь.

Для тих батьків, у кого не виходить привезти дитину на Маковея на 13-00 пропонуємо попередньо записатись на інший час до казкової хатини на «Мамаєвій Слободі» за тел. 044-361-98-48.

Яскраві враження з дитинства формують особистість і роблять нас українцями. Згодьтесь, ніхто не забороняє нам в сімейному колі розповідати дітям українські казки козацькою мовою. А відтак, мова буде жити!  

Давайте  спільно відроджувати наші давні українські традиції та плекати рідну мову, мову гордих степових орлів – Запорозьких козаків!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»