Колодій (Масниця) в «Мамаєвій Слободі»! Гостинно запрошуємо на козацький Колодій!
Дата події: як 13 березня так, власне, й 14 березня 2021 року, о 13:00

Початок народних гулянь на Колодій (Масницю), як 13 березня так, власне, й 14 березня 2021 року, о 13:00 біля «свинячого перелазу» на вигоні, що обіч «Шинку Коса над Чаркою»!

 

Тож, аби довідатись про давні українські традиції «Колодія» (Масниці), приходьте святкувати в селище «Козака Мамая» – «Мамаєву Слободу»!
Хочемо принагідно нагадати, що «Мамаєва Слобода» знаходиться практично в серці столиці України, – місті князя Кия, всього за сім кілометрів від вулиці Хрещатик в мальовничому урочищі, з якого бере початок легендарна річка Либідь.
Наша адреса: м. Київ, вул. Михайла Донця, 2.
Їхати маршруткою №201, або тролейбусом №27 від метро Шулявська шість зупинок (Відрадний)
Всі знають як святкується російська «Маслєніца», а саме: з блінами та спаленням опудала «зіми»… А чи відомо Вам, українці, які самобутні традиції були у нас в Україні по обидва береги Дніпра? Як святкували та що їли наші прадіди в цей період? Й чи знаєте Ви, що цей тиждень перед Великим постом, на козацьких землях України, красномовно називався «Бабським тижнем», або ж Сиропустом, Пущенням, Масляницею, Масницею. Однак, найпоширенішою назвою цього свята було Колодій! А головною стравою були вареники з сиром та сметаною, а не московські «бліни»!)
Відтак, впродовж семи днів святкування Колодія (Масниці), починаючи з понеділка, господиням годилося щодня готувати макітру вареників з сиром, щедро присмачуючи їх вершками, маслом чи сметаною. Вареник із сиром на Колодій (Масницю) в козацьких землях України був головною ритуальною стравою, на відміну від земель Московії (Росії), де головною стравою на «Маслєніцу» були «Бліни». Не дарма ж наші прадіди Запорозькі козаки, кепкуючи над москалями, казали, що на Масляну «… і турки вареники їдять!». А про нас, православних християн, і мови не може бути!
Історична довідка:
Ось як описує зрозумілими для росіян термінами свято Масляної (Колодія) на українських землях ще у далекому 1850 році, себто 170 років тому, видатний український етнограф та громадський діяч М. Маркевич в газеті «Петербуржские ведомости»: «В конце февраля приходит Масляница; женщины волочат колодку, т.е. идут по домам и привязывают парубкам и дивкам небольшую колодку к ноге, в наказание за то, что не вступили в брак в прошлый Мясоед. Эту колодку можна снять не иначе как за некоторый выкуп; на собраные деньги пируют и вместо блинов московских подают вареники со сметаною; на маслянице это главное блюдо».
В народі побутувало прислів‘я: «Чекайте вареники, прийде і на вас Масниця»!
Також, до Ваших послуг шинок «Коса над Чаркою», в якому Ви, якщо не полінуєтесь, зможете заздалегідь замовити невеликий родинний бенкет чи забронювати столик.
Бронювання столиків у шинку «Коса над Чаркою» за телефоном: 097-424 27 81.
У нас – в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» – все буде точнісінько так, як у 1850 році в газеті «Петербуржские ведомости» описав для московитів етнограф М. Маркевич.
Ярмарок народних майстрів (майстрів пропускаємо безоплатно, але за попередньою акредитацією за тел. 044-361-98-48.)
Буде дуже багато вареників із сиром, сирників, налисників з сиром , сирних бабок, печених у печі яблук з сиром та медом, різні пундики й хмільні наливки – вишняк, слив’янка, дулівка, медовуха, гарячий з прянощами мусулєс (наш козацький аналог глінтвейну), гурти жартівливих дівчат, троїсті музики та козаки верхи на конях й запряжених кіньми возі, допоможуть Вам поринути у самобутню атмосферу козацької Наддніпрянщини.

Ласкаво запрошуємо Вас в «Мамаєву Слободу» на козацький Колодій, або ж свято українського вареника з сиром, як головної страви на Масницю в Україні!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»