Колодій (Масниця), або ж «Бабський тиждень» в «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 10 Бер 2016 16:18

Давайте спільно відсвяткуємо українську Масницю (Колодій) в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» за давніми традиціями слов`ян-русів, що жили по обох берегах Дніпра!

Тиждень, коли в українських землях їли страви з сиром та маслом (Масниця) називався ще «Бабським», або ж «Жіночим», адже жінки з часів матріархату на наших землях були головними не тільки в хаті, а ще й воїнами та жрицями…

Запам`ятай, українська Масляна на відміну від московської має власне ймення – і це ім`я Колодій!

Колодієм же свято української «Масниці»  називається тому, що під час народних гулянь, неодружені парубки та дівчата, а також їх батьки, які не одружили своїх дітей впродовж року, на покару волочили прив`язаний до ноги обрубок дерев`яної палиці – «Колодку»!

Хочемо також наголосити, що на наших слов`янських землях по обох берегах Дніпра, головною святковою стравою у цей період були «вареники з сиром» та коров`ячим маслом, від того і «Масниця».

Тим часом на московських землях в угро-фінських народів, що її населяли, головною стравою на Масляну були «бліни» і їх смажили на рослинній олії, яка в Росії називається «постное масло». Згодьтесь, назви цього періоду як в українців «Масниця», так і в росіян «Масляная» на перший погляд схожі, бо ж і там і там їли страви з маслом, але не тільки цим відрізняються наші свята, вони мають й інші мають кардинальні відмінності.

Більше про відмінності  українського Колодія (Масниці) від російської «Маслєніци» дивіться тут !

Тож, що ми будемо святкувати, панове: український «Колодій» чи російську «Масленіцу» із так званими «проводами зіми»? Це, насправді, питання  самоідентифікації …

Ласкаво запрошуємо!

Початок заходів на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» як 12 так і 13 березня 2016 року о 12-00. 

У нас на Колодій (Масницю), як 12 так і 13 березня, тобто в суботу та неділю неодружена молодь буде «волочити Колодку» та їсти вареники з сиром, маслом чи сметаною! Також під супровід троїстих музик, фольклорних колективів, жартівливих молодиць та веселих дівчат з парубками ми будемо танцювати, співати, пити, гуляти, гарні мислі мати!

Саме так святкували Колодій (Масницю) на наших землях ще, напевне, з доби матріархату, коли вшановували Велику Богиню Матір (Макошу). Чоловіки впродовж всього «Бабського тижня» ставали «підкаблучниками», однак не переставали бути гордими чубатими воїнами-козаками!

Кожна  неодружена дівчина та хлопець отримають на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» колодку, яку прив’яжуть до лівої руки. «Власники» цієї колодки мусять знайти дорогу до «Шинку – коса над чаркою», де на них  чекатимуть не тільки троїсті музики, але й частування та жарти веселих молодиць (всі власники «колодок» будуть частуватись слив’янкою чи вишняком, або й медовухою). Це все відбуватиметься біля «свинячого перелазу», що веде до «Шинку – коса над чаркою».

На «Мамаєвій Слободі» також будуть проводитись народні гуляння та варитиметься в здоровезних казанах, із кількох видів круп, славнозвісна козацька каша «Тетеря», вареники з сиром, налисники, пиріжки із сиром, сирники та інші історичні страви із сира та масла, бо ж Масниця!

Ну і звичайно всі охочі зможуть скуштувати тут же ж зварений на відкритому вогні давній козацький хмільний напій «Мусулєс» (глінтвейн), або ж медовуху чи вишневу наливку.

Також за бажанням зможете гайнути вулицями «Мамаєвої Слободи» на запряженому кіньми возі, або ж верхи на коні спільно з козаком, постріляти з татарського лука, вивчити якийсь український народний танець, власноруч змайструвати ляльку-мотанку,  покатати своїх дітей на величезній гойдалці чи поторгуватись із перекупками, придбавши собі традиційні українські сувеніри на Слобідському ярмарковому майдані.  

Фольклорні колективи дівчат-козачок та молодиць допоможуть Вам відчути атмосферу середньовічної Наддніпрянщини в період святкування Колодія (Масниці) на «Бабський тиждень».

Відсвяткуємо Колодій (Масляну) так же ж весело, як це вміли робити наші прабабусі!

Давайте спільно згадаємо добу матріархату, коли кожен воїн-козак впродовж всього «Бабського тижня» на Колодій був «підкаблучником», але не переставав бути мужнім чубатим воїном!

Благослови, Велика Мати, Колодій справляти, жінок величати!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»