Фестиваль «Бабине літо» в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» та великий осінній «Слобідський ярмарок»
Опубліковано: 31 Сер 2012 12:42

Жінки в козацьких слободах, селах та хуторах завжди посідали чільне місце. Українські козаки за хатню владу з жінками ніколи не боролись, бо ж, будучи справжніми лицарями, небезпідставно вважали, що потрібно воювати з ворогами на полі раті, а не з жінкою на печі у хаті.

Тож дружини, неньки, бабусі та сестри, кохані наречені завжди залюбки верховодили нашими прадідами-запорожцями. Такий закон верховенства жінок був споконвіку у нас на козацькій Вкраїні.

Керуючись звичаєвим дідівським правом, козаки з «Мамаєвої Слободи» вирішили присвятити нашим українським жінкам, ненькам, сестрам та дружинам, а також бабусям та прабабусям козацькі гуляння під назвою «Бабине літо».

На фестивалі «Бабине літо» відбудуться святкові проводи теплого літечка. У виконанні фольклорних колективів лунатимуть жартівливі пісні, козаки та козачки танцюватимуть народні танці під супровід троїстих музик, парубоцтво демонструватиме жартівливі козацькі забави та стародавні народні ігри. На майдані козацького селища у здоровезних казанах на живому вогні варитимуться усілякі козацькі наїдки: вареники, галушки, козацький куліш, щерба та трав`яний козацький чай гербата.

Крім того, на ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи»  відбуватиметься традиційний осінній «Слобідський ярмарок», на який ми запрошуємо кращих майстрів зі всієї України від Карпат і до Дону.

Як і минулого року, на  цьому велелюдному дійстві під назвою «Слобідський ярмарок» ми хочемо бачити самобутні вироби  народних майстрів, які дійсно не тільки є найкращими, але й гідно презентують матеріальну культуру козацької Вкраїни.

Ярмарок планується проводитись щорічно в останню суботу та неділю вересня. Тож від Вас залежить, чи зможемо ми відродити давні традиції наших майстрів, або й надалі будемо підтримувати китайського виробника «українських сувенірів».

Для по-справжньому самобутніх українських майстрів повідомляємо:

Аби забезпечити безкоштовний прохід в козацьке селище «Мамаєва Слобода» та резервування торгового місця для розташування Вашого краму на ярмарковому майдані, необхідно заздалегідь надати інформацію за телефонами: (044) 361 98 48 чи (093) 043 02 77, або ж написати на електронну скриньку: mamayevasloboda@gmail.com    

Брати участь у ярмарку на безоплатній основі матимуть змогу лише ті народні майстри, котрі попередньо зареєструються, заповнивши анкету.

Також майстрам пропонуємо нову послугу. Ви можете скористатись для проживання гостинністю нашого хостелу (міні-готелю) «Козацький бурдюг». Тел.. для довідок: 044-383-12-01; 093-745-90-25 – адміністратор Ірина, скринька: irynahostel@gmail.com

Ми хочемо, аби «Слобідський ярмарок» був справжнісіньким ярмарком, як це було у наших прадідів, тобто, щоб окрім сувенірів на ньому можна було придбати все, що заманеться: живе порося, корову, овець, кіз, курей, гусей; з`їсти варених раків чи вареників; почастувати кума «чикилдихою» або ж «варенухою»; поторгуватись з перекупками; «спитати» у циганки про долю. Одним словом – все точнісінько так, як вдало описав український ярмарок Микола Васильович Гоголь.

Саме тому, посеред ярмаркового майдану стоїть вкопаний семиметровий стовп із прикріпленим до його вершини колесом від дідівського воза. До колеса будуть прив`язані подарунки, серед яких:

1. Керамічні вироби (полумиски, миски, горнята тощо);
2. Майстер-клас із ковальства;
3. Майстер-клас із ткацтва;
4. Медовуха обліпихова;
5. Печатні медові пряники
6. Квитки – катання верхи на коні
7. Гостьові квитки на відвідування “Мамаєвої Слободи”
8. та інші цікавинки…

Охочі парубки на фестивалі «Бабине літо» під час Слобідського ярмарку зможуть видертись на стовп та дістати для своїх коханих таку бажану лагоминку (якщо, звичайно, в них пуп не розв`яжеться!).

Тож на фестивалі «Бабине літо» на Вас чекатимуть фольклорні колективи, козаки та цигани, медовари та перекупки, які допоможуть Вам та Вашим друзям поринути у яскраву атмосферу свята давньої козацької  України.

Початок фестивалю «Бабине літо», в рамках якого проходитиме другий осінній «Слобідський ярмарок»,  як 29, так і 30 вересня об 11-00.

Дрес-код заходу – вишиванка та вміння вірно вимовляти давнє українське слово «ПАЛЯНИЦЯ» (без акценту).

Шануймося, бо ми того варті!

Гайда до нас у козацьке селище «Мамаєва Слобода»!

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»