Четвертий Міжнародний Великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая» 27,28 та 29 вересня 2013 року на «Мамаєвій Слободі»
Опубліковано: 29 Сер 2013 14:01

Панове товариство! Маємо гонор сповістити, що «Четвертий Міжнародний Великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая» відбудеться в столиці України місті Києві на території козацького селища «Мамаєва Слобода» впродовж трьох днів – 27, 28 та 29 вересня 2013 року за участі найкращих професійних лицарів двох континентів – Європи та Азії. Козаки «Мамаєвої Слободи» чекають на поєдинок із командами Швеції, Польщі, Італії, Туреччини та АР Крим.

П Р О Г Р А М А

Перший день турніру – 27 вересня 2013 р.

12-00 – на “Мамаєвій Слободі” відбудеться феєричне відкриття “Четвертого Міжнародного Великого лицарського турніру “Шабля “Козака Мамая”. Парад лицарських команд з Польщі, Швеції, Італії, Туреччини, кримсько-татарських вершників та українських козаків верхи на конях вулицями козацького селища “Мамаєва Слобода”.

19-30 – Велике лицарське коло
             Феєричні показові виступи команд верхи на конях

Другий день турніру – 28 вересня 2013 р.

12-00 – Збір лицарських загонів (розігрів лицарських коней)

13-10 –  Парад-презентація лицарських команд 

13-20 – Жеребкування команд учасниць

13-30 – Показові виступи команд (стички, джигітовка)

14-30 –  Перше коло змагань

16-30 – Підведення підсумку першого кола

Третій  день турніру – 29 вересня 2013 р.

12-00 – Збір лицарських загонів (розігрів лицарських коней)

13-00 – Показовий герць лицарських команд верхи на конях

13-30 – Змагання за третє місце

15-00 – Великий фінал. Змагання за І-ше та ІІ-ге місце

16-00 – Завершальні показові виступи

16-30 – Урочисте закриття Великого Лицарського турніру Шабля «Козака Мамая»

Наддніпрянську Україну представлятиме козацький підрозділ під орудою Наказного отамана Олега Юрчишина.

Пан Олег Юрчишин є Президентом «Об`єднаної Ліги Професійних кінних каскадерів» України. Його козацька каскадерська команда є найкращою в Європі й неодноразово підіймала український прапор перед королевою Великобританії Єлизаветою ІІ. Цей найуславленіший на континенті козацький підрозділ є переможцем багатьох лицарських турнірів Європи, рівно як і переможцем Першого (2010 р.), Другого (2011р.)  та Третього (2012 р.) Великих Міжнародних лицарських турнірів «Шабля «Козака Мамая».

Швецію представлятиме загін на чолі з Норманським лицарем Альфом Кьєльстромом  на прізвисько Вольфхед (вовча голова).

Лицарська команда Швеції на «Третьому Міжнародному Великому лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая» здобула ІІ місце.

Італію представлятиме загін «Кавалєрі ді Ареццо» на чолі з багаторазовим переможцем лицарських турнірів Європи – сеньйором Маріо Капаччі.

«Кавалєрі ді Ареццо» на «Третьому Міжнародному Великому лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая», що проходив 2012 року, посіли ІІІ місце.

Цього року Польське Лицарство буде представлене одним із найбільш відомим підрозділів не тільки на теренах Польщі, але й в Європі. Це підрозділ під началом хорунжого Матеуша Джерина із міста Сокулка Підляського воєводства.

Ця дружина польських лицарів – не лише знані вершники, вони представляють відому Польську Асоціацію стрільби з лука. Незважаючи на те, що вони уже зустрічалися у сутичці з українськими козаками на землях Польщі та Туреччини, до України завзяті польські лицарі завітають вперше, щоб взяти участь у «Четвертому Міжнародному Великому лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая».

АР Крим представлятиме  чамбул (підрозділ) кримськотатарських вершників із міста Бахчисарая – давньої столиці Кримсько-татарського ханства – на чолі з джигітом Мусою Ібрагімом Велі Оглу.

В минулорічному «Третьому Міжнародному Великому лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая» джигіти посіли V місце.

Турецьку Республіку презентуватиме підрозділ Османських спагів зі Стамбула під орудою аскера Ерджана Акгюла.

На «Третьому Міжнародному Великому лицарському турнірі «Шабля «Козака Мамая» вони посіли VI місце.
Слід відзначити, що турецькі спаги були вправними вершниками, однак вони вперше брали участь у міжнародних змаганнях подібного рівня. Тож хвилювання далося в знаки…

Здавна так велося, що в своєму житті лицар керується «Кодексом честі» та обов`язково є вершником. Проте останнім часом в багатьох місцях України романтичні поціновувачі старовини, або ж актори чи студенти переодягаються в металеві панцирі та обладунки і як звичайні «обозні слуги» чи «піхотинці-ландцкнехти», а не верхи на конях, як то годилося б справжньому лицарю, махають бутафорськими мечами, б`ються «стінка на стінку», влаштовують імпровізовані «побоїща», пафосно називаючи себе «лицарями», а свої театралізовані ігри «лицарськими турнірами», чим, на жаль, дезінформують громадськість.
 
Варто вказати, що змагання у вигляді лицарських турнірів на Європейському континенті мають більш ніж п`ятсотлітню історію. Лицарський турнір це не просто яскраве шоу верхи на конях, а в першу чергу спортивні змагання… В Європі, лицарські команди верхи на конях змагаються між історичними провінціями, містами чи кварталами за спільними для усієї старої Європи правилами. Тож, насправді, лицарські турніри є яскравим видовищем і одночасно спортивним змаганням із вправності вершників, одягнених в історичні костюми лицарів певної території чи країни.

Лицар верхи на коні галопом має здолати кільканадцять  перешкод: вдарити списом сарацина; зібрати мечем кільця, не зменшуючи швидкості коня; списом влучити у «хустину», що лежить на ристалищі; влучити та довезти до фініша кільце, а також виконати інші вправи, котрі показують майстерність вершника.  Ці та інші вправи виконуються умовними супротивниками синхронно.  Судді також нараховують бали за швидкість виконання вправ. За порушення правил виконання вправи лицарям нараховуються штрафні бали. Однак головним чинником на полі є лицарський «Кодекс честі».  

В наш час у 1977 році  відродив традицію проведення справжніх Міжнародних лицарських змагань замок «Голюб-Добжень», що у Польщі. Тепер ініціатива проведення подібного рівня Міжнародних змагань перейшла до козацького селища «Мамаєва Слобода», де, починаючи з 2010 року, під шелест гордих козацьких стягів проводиться щорічний «Міжнародний Великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая», на який вважають за честь з`їхатись найкращі із найсильніших професійних лицарів європейського світу, аби у відкритих лицарських змаганнях поборотись за «Шаблю «Козака Мамая».
Маємо тверде переконання, що народна дипломатія Козацької Спадкової Духовної Республіки на «Мамаєвій Слободі» сприятиме налагодженню правдиво дружніх і взаємовигідних стосунків між народами.

Крім того, ми – сучасні українські козаки з «Мамаєвої Слободи» – твердо віримо, що з  допомогою наших друзів – європейських лицарських команд із Швеції, Польщі, Туреччини та Італії – відбудеться швидше повернення Української Держави в коло спільних європейських цінностей. Адже ми –молода держава із давньою історією та лицарськими традиціями наших прадідів Запорозьких козаків…

Засновник «Великого Міжнародного
лицарського турніру
«Шабля «Козака Мамая»
Козак Левушківського куреня
Війська Запорозького Низового
Костянтин ОЛІЙНИК

«Всі народи, що живуть на світі, завжди боронили і боронитимуть вічно життя своє, свободу і власність; і навіть найнижчі на землі тварини, які суть звірина, худоба і птаство, боронять становище своє, гнізда свої і немовлят своїх до знемоги; і природа з волі Творця всіх і Господа дала їм різне для того знаряддя в самих членах їх». Ці слова проголосив 365 років тому, 9 лютого 1648 року, Богдан Зиновій Хмельницький після обрання його Гетьманом.

Батько Небесний, прости гріхи наші, ми каємось. Благослови добре діло зробити! Во ім`я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Наші послуги

Страви в шинку

Вартість входу

150грн

Пільгові ціни(громадяни України)

  • 100грнВимушені переселенці
  • 100грнПенсіонери
    При наявності пенсійного посвідчення
  • 100грнШколярі
    При наявності учнівського квитка
  • 100грнСтуденти
    В будні несвяткові дні при наявності студентського квитка

Безкоштовний вхід(громадяни України)

  • Дошкільнята
    Крім організованих груп
  • Інваліди І-ІІ груп
    За умови наявності пільгового посвідчення
  • Солдати та сержанти-строковики
    Збройні сили України
  • Ветерани війни з Росією
    та їхні діти. За наявності посвідчення учасника бойових дій (УБД)

Придбати квитки

Наша адреса
вулиця Михайла Донця, 2, Київ
Це на теперішньому масиві Відрадний поблизу Національного авіаційного університету
Що до нас їде?
  • 27
    Від станцій метро Почайна та Шулявська
  • 433
    Від перетину вулиць Богдана Хмельницького та Терещенківської.
  • 201
    Від станції метро Шулявська
  • 427
    Від станцій метро Палац Спорту та Шулявська
Весь транспорт їде до зупинки «вулиця Михайла Донця»